Afbeelding
Foto: Gemeente Roosendaal

Blauwalg geconstateerd bij Mosberg in de Weihoek

ROOSENDAAL - In de vijver bij de Mosberg in de Weihoek is blauwalg geconstateerd. Dat laat de gemeente Roosendaal weten. Er wordt mens en dier aangeraden om contact met het water te vermijden.

"Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken", meldt waterschap Brabantse Delta. "Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan dit maag- en darmklachten veroorzaken."

Slecht voor de natuur

Blauwalg is ook gevaarlijk voor de natuur en de waterkwaliteit. De bacterie haalt namelijk zuurstof uit het water. Hoe meer blauwalg, hoe minder zuurstof er over blijft voor vissen en planten. Vissterfte kan het gevolg zijn.

Wat kunt u doen?

Blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water waarin te veel voedingsstoffen zitten. Die voedingsstoffen zitten bijvoorbeeld in afgevallen bladeren, maar komen ook in het water via lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Beperk dus het gebruik van lokvoer, ruim hondenpoep op en voer geen eenden in het water. Wanneer het water afkoelt, verdwijnen de blauwalgen en wordt het water weer helder. [l]