Scouting Fridtjof Nansen is na het ‘overvliegen’ van diverse bevers, welpen en scouts aan het 75e jubileumjaar begonnen FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Scouting Fridtjof Nansen is na het ‘overvliegen’ van diverse bevers, welpen en scouts aan het 75e jubileumjaar begonnen FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

'Scouting helpt kind bij groei naar zelfstandigheid'

ROOSENDAAL – Voor sommigen zal het even zoeken zijn, maar het honk van Scouting Fridtjof Nansen staat naast basisschool De Blokwei aan de Boulevard Antverpia. Die ligging valt niet echt op, zodat de Scoutinggroep nadrukkelijker aan de weg gaat timmeren.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Afgelopen zaterdag 24 augustus werd er met alle groepen het nieuwe scoutingjaar geopend. Dat gebeurde middels het overvliegen van Bevers, Welpen en Scouts. Daarna was het tijd voor een city challenge, waarbij met behulp van foto’s een speurtocht door de binnenstad werd gemaakt.

Opzet

Voorzitter Casper Oosterbos benoemt het probleem van de ligging van het honk als een van de aandachtspunten. “Bij ons is er iedere zaterdag grote bedrijvigheid bij de verschillende groepen, maar het is voor de passant niet zichtbaar. Je moet echt weten waar we gevestigd zijn, om eens een kijkje te komen nemen”. Dat is tevens de reden dat het nieuwe seizoen, waarin Scouting Fridtjof Nansen 75 jaar bestaat, wordt begonnen met een city challenge. De voorzitter daarover: “Het spel is tweeledig. Onze leden maken in spelvorm kennis met de stad, en Roosendaal maakt kennis met onze scoutinggroep”.

Organisatie

Aad Oosterbaan, de vice-voorzitter, vertelt dat scouting nog steeds als actieve vereniging in de samenleving thuishoort. “We hebben nu zo’n 50 leden en zouden best willen groeien naar 80, maar dan moeten ze je wel kennen”. En dat is precies een van de aandachtspunten van het jubileumjaar. “We willen ons vooral laten zien, zodat de drempel voor mogelijk nieuwe leden zo laag mogelijk ligt”. Rien Oosterbos, oud voorzitter en inmiddels zo’n 60 jaar bij de scouting betrokken, benoemt nog een aantal andere pluspunten van de scouting: “Het vormt je karakter, zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen groeit en samenwerken is een vanzelfsprekendheid”.

Opzet

“Onze vereniging kent de Bevers, voor 5 en 6 jarigen, de Welpen van 7 tot 11 jaar, de Scouts van 11 tot 15 jaar en de Explorers van 15 tot en met 17 jaar. Aan het begin van ieder seizoen vliegen onze leden over wanneer ze de betreffende leeftijd hebben bereikt”, meldt de voorzitter. Alle groepen komen op zaterdag samen. De Bevers van 12.30 tot 14.30, de Welpen van 15.00 tot 17.00 uur, de Scouts en Explorers van 14.00 tot 17.00 uur “Uitgangspunt is dat er onder begeleiding gewerkt wordt aan zelfstandigheid en het dragen van eigen verantwoordelijkheid. Uiteraard passend bij de leeftijd”, aldus Rien Oosterbos.

Groei

“Groei van onze scoutinggroep zou prettig zijn. Nu komen er vaak vriendjes van scouts of broers of zussen van leden die er al opzitten. Kinderen die geïnteresseerd zijn mogen 4 keer gratis komen kijken en meedoen. Daarna kunnen ze beslissen of het iets voor ze is . Bij aanmelding volgt altijd een gesprek met de ouders, zodat ze weten wat ze mogen verwachten” vat de enthousiaste voorzitter samen.

Lidmaatschap

Het lidmaatschap bij Scouting Fridtjof Nansen bedraagt € 12,50 per maand. “Mochten de financiën een probleem zijn, dan verwijzen we graag naar Stichting Leergeld, die afhankelijk van de gezinssituatie een rol kunnen spelen”, merkt de penningmeester van de Scouting op. Maar er is nu vooral aandacht voor het 75e jubileumjaar, dat met veel enthousiasme van start is gegaan. Via reunie@scoutingfn.nl of https://www.facebook.com/reunieSFN kunnen oud-leden zich opgeven voor de reunie die op 16 mei 2020 gehouden wordt. Deze reünie is ook bedoeld voor de voormalige Agnes- en Corneliusgroep. [l]