Schooldirecteuren namen de opbrengst van het mosselfeest in ontvangst.
Schooldirecteuren namen de opbrengst van het mosselfeest in ontvangst. Petra Cools

Waterpunten dankzij duurzaam ROtary Mosselfeest

ROOSENDAAL - Mosselen slijten hun levensdagen in zout water. In Roosendaal dragen deze gezonde schaaldieren ook nog eens bij aan de drinkwatervoorziening voor de schooljeugd. De opbrengst van het derde ROtary Mosselfeest is zondagavond geschonken aan JOGG, Jongeren op Gezond Gewicht.

Het was de eerste duurzame versie van dit schaaldierenfestijn, gehouden in de historische stadstuin van het Tongerlohuys en schouwburg De Kring. Bijna-professionele hobbykoks, vrijetijds-obers en andere Rotary-vrijwilligers bezorgden de meer dan 250 gasten een heerlijke middag en avond. Tal van plastic wegwerp-spullen die bij de eerste twee edities werden gebruikt, zijn nu vervangen door natuurvriendelijker varianten. En de lege mosselschelpen, die voorheen in de kliko verdwenen, zijn terug naar de Zeeuwse wateren, waar ze de ondergrond vormen voor de aangroei van nieuwe mosselen.

Speciale gasten
Speciale gasten waren ditmaal vertegenwoordigers van zes Roosendaalse basisscholen en van Jongeren op Gezond Gewicht. Zij dragen zorg voor een goede besteding van de opbrengst. Op de scholen komen tappunten voor schoon drinkwater, zodat er permanent een gezonder alternatief voor handen is dan suikerhoudende dranken. Hiermee maken we waterdrinken weer leuk en gewoon met als uiteindelijke doel het terugdringen van overgewicht. De betrokken scholen zijn KPO basisscholen Joseph, De Watermolen, OBS De Wending, De Klimroos, ODBS De Wingerd en OMBS ZieZo.

Meike van Wezel van JOGG verwoordde de samenwerking tussen Rotary en haar organisatie als volgt: “Prachtig dat de Rotary onze aanpak op deze manier wilt ondersteunen en dat ze met hun milieuvriendelijkere aanpak zelf ook het goede voorbeeld geven. Dit is een hele grote stap naar een gezondere leefomgeving. Ik ben de leden van de Rotary erg dankbaar voor hun bijdrage en betrokkenheid. Fijn dat er zo’n groot netwerk wordt ingezet om samen mooie dingen te realiseren.”

Voorzitter Marc Quintus van Rotaryclub Roosendaal onderstreepte die woorden: “Onze club zet zich op meerdere fronten in voor waterprojecten. Zo organiseren we ook al vele jaren Wandelen voor Water, waarbij Roosendaalse kinderen zes kilometer wandelen met zes kilo water in een rugzak, om geld in te zamelen voor waterputten in Afrika. Met dit mosselfestijn voegen we daar een nieuwe dimensie aan toe.” [l]

Het was een gezellige drukte in de zonovergoten stadstuin tijdens het Rotary mosselfeest.