Joost Reniers met de ingepakte zonneauto
Joost Reniers met de ingepakte zonneauto Foto: Jorrit Lousberg

Zonneauto van Roosendaalse Joost onderweg naar Australië

ROOSENDAAL - Nuna X, de zonneauto van de TU Delft, is ingepakt in de transportkist en onderweg naar Australië. Op 13 oktober zal het Vattenfall Solar Team uit Delft voor de tiende keer gaan deelnemen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Het doel van de race is om zo snel mogelijk het 3000km lange parcours dwars door de outback van Australië af te leggen. Dit alles zal de zonneauto van de TU Delft doen op kracht van de zon.

Het team uit Delft bestaat uit zestien leden, waaronder ook de Roosendaalse Joost Reniers. "We zijn er klaar voor!" vertelt hij vol enthousiasme. "Wij hebben alle 16 onze studie minimaal anderhalf jaar opzijgezet om Nuna X te ontwikkelen en te produceren. We zijn heel trots op onze volledig nieuwe zonneauto die in Australië niet alleen op kracht van de zon, maar ook op kracht van de wind zal gaan rijden. Nuna X is namelijk zo ontworpen dat de zonnebolide kan zeilen op de sterke Australische zijwind die vaak voorkomt in de outback. We kijken er nu ontzettend naar uit om alles wat we hebben uitgedacht ook in praktijk te kunnen laten zien."

Inpakken

Het team heeft deze week alles ingepakt voor de tocht naar Australië inclusief het belangrijkste onderdeel: de zonneauto. "Wanneer we aan de andere kant van de wereld zitten, zijn we nog steeds bezig om Nuna X te verbeteren. Dat betekent dat we veel materiaal moeten verschepen om in Australië alles te kunnen produceren en te testen." Ondanks dat het Vattenfall Solar Team zeven keer eerder wereldkampioen werd, is de uitdaging weer groot. "Doordat de regels weinig zijn veranderd, krijgen de concurrenten steeds meer de kans om de auto's op elkaar te laten lijken. Dit jaar, komt het aan op de innovatieve snufjes die we in huis hebben."

Kogel

Bij de verschillende auto's zijn twee verschillende soorten te zien. De auto's die gebaseerd zijn op het catamaran model zoals de Nuna X. En de auto's die meer lijken op een soort kogel, waar toch ook een flink aantal teams nu voor gekozen heeft. "Het zal nog spannend worden om te zien welk ontwerp het beste presteert daar in de outback. Wij hebben in ieder geval een duidelijk doel, we gaan voor de winst!"