Makkelijk binnenlopen bij rechters in Roosendaal

ROOSENDAAL - Als het aan de gemeente Roosendaal ligt, komt er een laagdrempelige vorm van rechtspraak in Roosendaal. Daarbij kan je onder andere denken aan spreekuur- of wijkrechters.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente Roosendaal gaat volgende week, op 11 september, in gesprek met onder andere de Rechtbank, de Raad voor de Rechtspraak en andere partners om dit idee verder vorm te geven.

Eerder is de gemeente al het gesprek aangegaan met de Rechtbank Zeeland - West-Brabant. Gezamenlijk hebben zij onderzocht op welke wijze er laagdrempelige rechtspraak in Roosendaal zou kunnen komen. Dat gebeurde onder de werktitel 'Oplossen in de buurt'. Nu worden die gesprekken voortgezet met andere partners. Tijdens de bijeenkomst van 11 september wordt gekeken hoe dit opgepakt kan worden, in welke vorm en met welke inhoud. "Op basis van de resultaten van die bijeenkomst zullen we gezamenlijk bepalen of het mogelijk en realistisch is om een vorm van laagdrempelige rechtspraak in Roosendaal te introduceren."

Bij spreekuurrechters kunnen mensen met een eenvoudig geschil hun probleem aan de rechter voorleggen, zonder dagvaarding of advocaat. De rechter hoort de partijen aan en adviseert over een schikking. In 91 procent van de zaken werd het conflict snel, effectief en tegen een laag tarief opgelost, zo blijkt uit onderzoek. [l]