Els Adams met hond Remy
Els Adams met hond Remy Ellis Boogerds

Jaarlijkse open dag bij stichting Dier en Project/Kattenwoud

NISPEN - Op volstrekt unieke wijze wordt sinds jaar en dag opvang geboden aan dieren die nergens anders welkom zijn. Bij aankomst met fysieke kwalen en/of mentale trauma’s mogen ze hier ervaren dat het dierenleven goed is op dit idyllische plekje binnen het Brabantse land. Een liefdevol plaatsje in harten en huis. In het belang van de broodnodige rust voor de dieren is de opvang normaliter niet vrij toegankelijk maar op zaterdag 7 september bent u meer dan welkom!

Stichting Dier en Project is niet zomaar een stichting en de bezoekers worden dan ook blij verrast. De over het riante terrein verspreidde units die onderdak bieden aan de dieren zijn vaak thema-gerelateerd. Zo beschikken de katten o.a. over de bedstee-kamer, een heuse kattenflat, kattenjungle, kasteelkamer en een Marga-huis. Met als klap op de vuurpijl, een strandpaviljoen. De hondenunits zijn voorzien van vloerverwarming en sfeerverlichting. Maar men vind er ook een cottage-style kamer, een Bulldog-room, het buitenhuis, de blokhut en het Indian Summer verblijf.

Liefde en zorg
De stichting is groots in daden maar financieel gezien heel erg klein. Hoe kun je zoveel doen met zo weinig? Voorzitter Els Adams: “Dier en Project draait uitsluitend op vrijwilligers en dat scheelt natuurlijk al enorm in de kosten. Zodoende kunnen we iedere euro in zijn geheel aan de dieren besteden. Mijn partner en ik wonen te midden van al die dieren waardoor we ook nog eens 24 uur per dag en 7 dagen in de week liefde en zorg kunnen garanderen. Het is een ultieme uiting van liefde voor dieren en voor respect voor alles wat leeft. Mensen denken veel te licht over aan- en weer afschaffen van dieren. Gaan bij voorkeur graag voorbij aan de emoties die dieren in zich hebben en voorkomen daarmee dat hun schuldgevoel ze weerhoudt om met dieren om te gaan zoals het henzelf het beste uitkomt.”

Wat is het geheim?
De dieren ogen vrij en blij, lijken graag aan alle zacht uitgesproken wensen gehoor te geven. “In de eerste plaats stonden ze ook niet allemaal als ‘moeilijke knoesten’ te boek hoor. Er zijn ook uitgemolken fokteven die hun hele leven doorbrachten in donkere schuren. Die zijn vaker angstig dan agressief. Maar hier leven ook dieren die vanuit de asielen onherplaatsbaar bleken. Dieren met kwaaltjes, dieren met specifieke behoeftes. We trainen niet, we nodigen ze uit om samen met ons iets te willen oefenen wat ze spannend vinden, iets in alle rust te ontdekken. Als mensen aan ons vragen wat we doen zeg ik vaak dat ons geheim is datgene wat we juist niet doen. Hier is geen druk en daar waar maar mogelijk voorkomen we dat ze iets moeten. Geduld, begrip en inlevingsvermogen zijn hier de sleutelwoorden. Het belangrijkste bestanddeel binnen een mens-dier relatie is plezier maken, het samen leuk hebben en niet te zwaar tellen aan dingen/omstandigheden die anders zijn dan men zich had voorgesteld. Het verschil in partnerschap tussen twee mensen is eigenlijk minimaal.” Zo laat Els ons lachend weten.

Kom kennismaken
Op zaterdag 7 september tussen 11.00 en 17.00 uur kunt u kennismaken met de bewoners van stichting Dier en Project/Kattenwoud. Op ons terras kunt u genieten van een diervriendelijk (lunch)hapje en/of een drankje nuttigen. De band Per-C tekent voor de muzikale omlijsting. Vrijwilligster Maaike geeft twee presentaties over het Big Smile Project. Er zijn diverse kraampjes en een loterij. Stichting Dier en Project/Kattenwoud
Dennestraat 9, Nispen www.dierenproject.nl [l]