Afbeelding
Foto:

'De kermisronde draait om oer-Hollands hàrd fietsen'

ROOSENDAAL - De kermis strijkt deze week weer neer in Roosendaal en daarmee komt ook de 82e editie van de Kermisronde dichterbij. Op 8 september wordt de oudste koers van de gemeente weer gereden met dit jaar o.a. de Junioren, Sportklasse én Amateurs. Nieuw dit jaar is ook de Dikke Mannen Race. "We hebben al ruim twintig deelnemers en dat worden er alleen maar meer", vertelt Phil Poppe die als voorzitter dit jaar het stokje overdraagt aan Iwan Mies.

DOOR REMKO VERMUNT

De Kermisronde van Roosendaal wordt traditiegetrouw op de laatste donderdag van de kermis georganiseerd, maar dat is dit jaar anders. "We gaan voortaan naar de zondag van de kermis", vertelt Poppe. "Dat is gezien de doorstroming van verkeer een betere keuze, want anders komt de hele stad vast te staan." Daarnaast hoopt de organisatie hiermee ook meer vrijwilligers bereid te vinden om te helpen én de organisatie verwacht meer renners aan de start te kunnen verwelkomen. "De zondag is een gunstigere dag", stelt Poppe.


Kermisronde
De kermisronde is door de jaren heen uitgegroeid tot een gevestigde naam in de wielerwereld. "We zijn een officiële KNWU-wedstrijd, wat betekent dat alle renners een licentie moeten hebben. De kermisronde draait echt om het wielrennen, om het oer-Hollands hard fietsen. Wie het hardste fietst, die wint." Dat harde rijden begint al om 13.00 uur met de junioren van 16/17 jaar die in totaal zestig kilometer rijden met rondes van 1450 meter. Omstreeks 14.45 uur start de Sportklasse met eveneens een afstand van 60 kilometer en om 17.30 uur zijn de amateurs aan de beurt voor diezelfde zestig kilometer. "Per categorie verwachten we zo'n veertig tot vijftig deelnemers."

Dikke mannen race
Nieuw dit jaar is ook de komst van de Dikke Mannen Race om 16.30 uur. "Dat hebben we om eerlijk te zijn afgekeken van de Ronde van Katendrecht. Dat zag er zo leuk uit, dat we hebben besloten om ook een dikke mannen race in Roosendaal te organiseren." Aan deze race zijn slechts twee voorwaarden verbonden. Je moet 95 kilogram of meer wegen én je moet over een wielrenfiets beschikken. Hoewel de Dikke Mannen Race een wat ludieke wedstrijd lijkt, is het zeker ook serieus bedoeld. "Er zijn genoeg mensen in de regio die zwaarder zijn, maar die wel degelijk kunnen koersen. Nu kunnen ze in hun eigen klasse strijden om de beker en voor hen is het natuurlijk mooi om ook een keer op 'de Kaai' te kunnen rijden in een echte wedstrijd." Toegang tot de Kermisronde is overigens volledig gratis. [l]