Hurks Genootschap wandelt en fietst langs Monumenten

ROOSENDAAL - Tijdens de Open Monumentendagen sluit het Hurks Genootschap aan bij het thema ‘Plekken van Plezier’, op zaterdag 14 september met een wandeling en op zondag 15 september met een fietstocht.

Op zaterdag wandelen de gidsen door de binnenstad van Roosendaal om geïnteresseerden te wijzen op de bijzondere kenmerken van de woonhuizen van architect Jacques Hurks. Wie mee wil kan zich om 11 uur melden in de Hurkskamer, grenzend aan de hal van bibliotheek VANnU.

Op zondag 15 september staat een fietstocht op het programma naar Amsterdamse Schoolprojecten in de regio: het landgoed de Oude Buisse Heide bij Achtmaal en de Gerda Hoeve in Schijf. Vanwege de verkeersveiligheid is het aantal deelnemers beperkt. Vooraf aanmelden is daarom noodzakelijk en kan via hurksgenootschap@gmail.com. Deelname is gratis, met dien verstande dat ieder zelf zijn/haar eigen lunch meebrengt en consumpties afrekent.

Vertrek
Het programma start vanaf 10.00 uur in Brugstraat 23, waar architect Jacques Hurks omstreeks 1930 een sfeervolle aanbouw realiseerde. Om 11.00 uur vertrekt de groep op de fiets naar de Buisse Heide. Onderweg zal natuurgids Pierre van Overveld toelichting geven bij flora en fauna.
Op het magische landgoed dat ooit van het kunstenaarsechtpaar Richard en Henriëtte Roland Holst was, opent Natuurmonumenten speciaal voor Open Monumentendag de deuren van het Atelier, de Herenkamer en de schuren. Ontdek met monumentengids Ad de Klerk de geschiedenis van het landgoed en de landarbeiders, blader door het gedigitaliseerde gastenboek van het echtpaar, zing mee met de volksmuziek, geniet van een demonstratie buiten koken en koop wat groente en fruit uit de nabij gelegen moestuin.
Op de terugweg volgt nog een exclusief kijkje in de deze zomer gerestaureerde stal van IJsboerderij de Gerda Hoeve in Schijf. Omstreeks 15.30 uur verwacht de groep weer terug in Roosendaal te zijn. [l]