Alle kinderen deden mee tijdens het grote openluchtconcert FOTO REMKO VERMUNT
Alle kinderen deden mee tijdens het grote openluchtconcert FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Basisschool Lavoor viert dertigjarig bestaan

ROOSENDAAL - "Dit is de Lavoor, de allercoolste school!", zongen de kinderen van de Lavoor afgelopen dinsdag uit volle borst. De basisschool aan de Heulberg bestaat dertig jaar en dat wordt gevierd met een leuke feestweek. De dinsdag stond volledig in het teken van de vele muziekworkshops én een optreden aan de ouders. Op woensdag was er een vossenjacht en de school werd omgetoverd tot bioscoop en op donderdag gingen alle leerlingen, leerkrachten én hulpouders naar de Efteling. "Zo pakken wij dat aan als er iets te vieren is", aldus directeur Janneke van 't Wout - Van Oosterhout.

DOOR REMKO VERMUNT

Het was dinsdagmiddag gezellig druk op het schoolplein van de Lavoor aan de Heulberg. De kinderen van Lavoor Heulberg én de kinderen van Lavoor Hoogbegaafdenonderwijs kwamen samen om een prachtig optreden te verzorgen voor papa's, mama's, opa's en oma's. "We hebben vandaag de hele dag keihard gewerkt", vertelt Han van 't Land van Fort van de Verbeelding. Samen met Jeroen Hensel mocht hij de kinderen een dag lang plezier te laten beleven met het maken van muziek. "Dit is echt een te gekke groep en een superleuke school."

Concert

De kinderen zijn gedurende de dag verdeeld in drie groepen. De onderbouw, midden- en bovenbouw. Allemaal hebben ze hun eigen kleur shirt gekregen die ze zelf mochten versieren én ze hebben allemaal hun eigen instrument gemaakt. Daarna begon het echte werk en leerden de kinderen meezingen, meeklappen en zelfs een beetje dansen op de maat van de muziek. Jeroen en Han wisselden elkaar constant af in het bespelen van de instrumenten en het aanmoedigen van de kids. Dat alles kwam uiteindelijk samen in een optreden van bijna een half uur op het schoolplein voor alle (groot)ouders.

Trots

Eerst mochten de peuters laten horen wat ze hadden geleerd, vervolgens de middenbouw, de bovenbouw en toen mochten zelf de ouders én de leraren nog meedoen. Een interactief optreden waarbij de kinderen én de ouders constant een lach op hun gezicht hadden. Directeur Janneke van 't Wout - Van Oosterhout was dan ook enorm trots na afloop en bedankte na afloop dan ook alle aanwezigen voor hun komst. "Zo pakken wij dat aan als er iets te vieren valt. Wij zijn extreem trots dat jullie kinderen op onze school zitten."

Missie en visie

In aanloop naar de lustrumweek, hebben de kinderen verschillende kunstworkshops gehad van Iwaz Art en kunstenares Marijke Maas. Daarin werd gewerkt naar een gezamenlijk kunstwerk van alle leerlingen, als cadeau voor hun school. Resultaat: een tweeluik dat schittert op beide locaties: Lavoor Heulberg en Lavoor HBG. Volgens de directrice is er bewust voor gekozen om het echte feestelement van dertig jaar Lavoor te concentreren in één week. "Rust, structuur en overzicht zijn belangrijke thema's bij ons op school. We doen het liever één keer goed, dan gespreid voor de helft." Voor de kinderen betekende de feestweek ook twee dagen vrij, zowel op maandag als op vrijdag mochten ze lekker thuis blijven. "We zijn druk bezig met het opzetten van een nieuwe missie en visie", legt Janneke van 't Wout uit. "Als school wil je voorbereid zijn op de toekomst en soms moet je daar even tijd voor inruimen. Liggen we nog op koers? Moeten we bijschaven?" Daarom werd tijdens de feestweek gestart met het opstellen van die nieuwe missie en visie.

Toekomst

Volgens de directrice verandert de tijd snel, waardoor je constant vooruit moet kijken. "Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen in de ICT, dat gaat heel snel. Maar ook de verschillen tussen mensen en groepen worden steeds groter. We willen onze leerlingen veel vaardigheden meegeven om oog te hebben voor elkaar, goed met elkaar om te kunnen gaan en leren om samen te werken." Daarom gaat de school kritisch naar zichzelf kijken om uiteindelijk beslagen ten ijs te komen. "Vrijdag gaan we nog op bezoek bij verschillende scholen in het land om inspiratie op te doen. Uiteindelijk hopen we antwoord te vinden op de vraag: 'Hoe gaan we de komende dertig jaar vormgeven?'" [l]