Roosendaal gaat laaggeletterdheid aanpakken

ROOSENDAAL - Wethouder René van Ginderen heeft, samen met andere wethouders en betrokken organisaties, het taalakkoord 'Meedoen met taal' ondertekend. Hierin staan verschillende afspraken vastgelegd om de komende vijf jaar gezamenlijk laaggeletterdheid aan te gaan pakken, denk bijvoorbeeld aan taalambassadeurs, cursussen, taalhuizen én taalnetwerken.

DOOR REMKO VERMUNT

"In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen boven 16 jaar moeite met lezen, schrijven of rekenen. Voor deze mensen is de wereld om hen heen soms lastig. Want bij vrijwel alles wat we tegenwoordig doen, is taal nodig. Daardoor kunnen laaggeletterden zich buitengesloten voelen of zelfs schamen. En dat is nergens voor nodig, dus dat gaan we gezamenlijk aanpakken met dit Taalakkoord", aldus wethouder René van Ginderen.

Mensen die moeite hebben met lezen, kunnen vaak minder goed meedoen in de samenleving. Inwoners met een lage taalvaardigheid hebben bijvoorbeeld moeite met het invullen van formulieren, versturen van e-mails of het lezen van bijvoorbeeld veiligheidsinstructies. Of ze kunnen hun kinderen niet voorlezen of helpen bij hun schooltaken. "Dit heeft directe gevolgen voor deze mensen én voor de samenleving." Met de afspraken, vastgelegd in het Taalakkoord, wordt deze cirkel doorbroken.

Het taalakkoord is verder ondertekend door de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen en Zundert, maar ook door Bibliotheek VANnU, Curio (voorheen ROC West-Brabant), Bravis ziekenhuis, GGD West-Brabant en vele anderen. [l]