De pop-up store kan je vinden aan de Nieuwe Markt 40 FOTO'S REMKO VERMUNT
De pop-up store kan je vinden aan de Nieuwe Markt 40 FOTO'S REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Leer alles over veiligheid in tijdelijke pop-up store

ROOSENDAAL - Wie meer wil leren over veiligheid in én rondom huis, kan nog tot en met zaterdag 21 september een kijkje nemen in de pop-up store store aan de Nieuwe Markt 40. Vorige week is deze tijdelijke 'winkel' geopend door burgemeester Jacques Niederer. De gemeente, brandweer, politie, buurtpreventie en andere partijen gebruiken de winkel om mensen bewust(er) te maken van de risico's en gevolgen van veilig leven in en om huis, de buurt en wijk.

DOOR REMKO VERMUNT

Wie de pop-up store binnenloopt kan meteen het gesprek aangaan met één van de aanwezigen. Onder andere mensen van de brandweer en van Handhaving Roosendaal zijn iedere dag aanwezig om meer uit te leggen over veiligheid in de ruimste zin van het woord, maar ook agenten lopen geregeld binnen bij de pop-up store. Allemaal hebben zij maar één doel: mensen zoveel mogelijk wijzen op de risico's én vertellen wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid in en rondom hun woning te vergroten.

Brandpreventie

"Bij de brandweer wordt bijvoorbeeld meer verteld over preventie", vertelt veiligheidsadviseur Dirk-jan van Rijen. "En er wordt van alles vertelt over brandwerende middelen." Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om deuren altijd goed dicht te houden, omdat een brand daardoor minder snel om zich heen grijpt. In de tijdelijke winkel zijn daarnaast tal van rookmelders te zien, die allemaal hun eigen kenmerken hebben. "Sommige brandmelders reageren op vuur en anderen meer op rook, maar je hebt bijvoorbeeld ook brandmelders voor doven. Daarbij speelt licht een grote rol in plaats van een sirene."

Ervaren

Bezoekers van de tijdelijke winkel kunnen ook ervaren wat er gebeurt zodra je 112 belt. "We hebben een VR-bril die de mensen op kunnen zetten. In een kort filmpje worden ze meegenomen vanaf het moment dat iemand een melding doet, tot het moment dat de brandweer een brand staat te blussen." Tijdens het filmpje krijg je ook verschillende vragen voorgelegd, als je die niet goed beantwoord. Krijg je te horen waarom de brandweer je huis niet heeft kunnen redden. Daarnaast worden mensen bewust gemaakt van de risico's van bijvoorbeeld telefoonopladers in het stopcontact laten zitten én het aanzetten van elektrische apparaten wanneer je niet thuis bent. "Mensen zetten bijvoorbeeld de droger 's avonds aan omdat dat goedkoper zou zijn, maar daar kleeft ook een risico aan. Je kan zoiets beter aanzetten wanneer je er zicht op hebt."

Wat kan je zelf doen?

Overigens is de brandweer niet de enige die de mensen bewust probeert te maken van veiligheid in en rondom het huis. Ook buurtpreventie Roosendaal is vaak aanwezig in de pop-up store. "Zij leggen uit wat ze doen, maar ze proberen mensen ook te enthousiasmeren om buurtpreventist te worden." Alles draait erom om bewustwording te creëren bij de mensen. "Wat kan je zelf doen? Dat is de belangrijkste vraag. Wat kan je doen om een brand te voorkomen? Wat kan je doen om een inbreker buiten te houden?" Natuurlijk moeten burgers niet voor eigen politie gaan spelen. "Maar als er iedere avond buurtpreventie door de wijk loopt, verkleint dat de kans op een inbreker in je huis."

Overlast

Naast buurtpreventie, brandweer en politie zijn ook boa's van handhaving Roosendaal aanwezig. Zij vertellen de mensen meer over hun werkzaamheden. "Er heerst een beeld dat boa's alleen maar fout geparkeerde auto's beboeten, maar ze doen veel meer." Dat beaamt één van de aanwezige boa's. "We werken steeds nauwer samen met de politie. We helpen bijvoorbeeld ook bij het opruimen van een hennepkwekerij." Daarnaast worden boa's vaak ingezet voor afvaldumpingen in het buitengebied en zij gaan de strijd aan met stropers. "Maar, de boa's geven ook antwoord op de vraag: wat is overlast."

Programma

Daarnaast staat er nog veel meer op het programma, zo komt onder andere een kantelwagen van Veilig Verkeer Nederland naar Roosendaal waarbij je kan ervaren wat je moet doen als je auto ondersteboven ligt. Ook kan je ervaren hoe hennep ruikt en je ziet hoe een drugslab er van binnen uitziet. Kijk voor meer informatie op www.roosendaal.nl/veiligheid of loop binnen bij de pop-up store. [l]

Leer alles over brandmelders en andere preventiemiddelen