Toch geen verlichting op Vierhoevenpad

ROOSENDAAL - Ondanks dat het Vierhoevenpad sinds kort binnen de bebouwde kom ligt, wordt er geen verlichting aangebracht langs het pad. Dat laat wethouder Inge Raaijmakers weten op vragen van Evelien van der Star (VLP).

DOOR REMKO VERMUNT

De VLP stelde in 2017 al vragen over het aanbrengen van verlichting langs het pad, maar destijds werd geen gehoor gegeven aan die oproep, omdat het fietspad in het buitengebied lag. Dat argument gaat sinds 9 juli 2019 niet meer op, omdat de grens van de bebouwde kom is opgeschoven. Daarom dacht de VLP dat er nu misschien wel verlichting zou kunnen komen, maar dat blijkt niet het geval. Volgens de wethouder zijn er namelijk meer argumenten om geen verlichting aan te brengen.

Schijnveiligheid

"Er is vanwege de situering van de aangrenzende woningen geen enkele sociale controle op het fietspad, waardoor bij de aanleg van fietsverlichting een schijnveiligheid wordt gecreƫerd", stelt wethouder Raaijmakers. "Ook de ontwikkeling van de woonlocatie 't Zand is bij de afweging meegenomen. Voor deze locatie geldt de visie "wonen in het groen" , waarbij alleen de hoofdontsluitingsweg zal worden verlicht en al de in het gebied gelegen wandelpaden en aangrenzende fietspad niet. Het nu verlichten van het Vierhoevenpad, welk straks het woningplan 't Zand doorkruist, staat haaks op dit uitgangspunt. Richting deze bewoners hebben wij dus verwachtingen geschept."

Alternatieven

Daarnaast zijn er volgens de wethouder voldoende alternatieve verlichte routes naar zowel het sportpark, als de scouting. Toch worden wel eventuele alternatieven onderzocht. "Denk bijvoorbeeld aan fietspadmarkering op zonne-energie. Zodra meer bekend is over haalbaarheid en toepasbaarheid komen we daar in algemene zin op terug." [l]