Reeks Tafelgesprekken in het kader van 75 jaar bevrijding van Roosendaal

ROOSENDAAL - Vijf tafelgesprekken met mensen uit Roosendaal die vertellen over wat vrijheid anno 2019 voor hen betekent, met elke keer als insteek een actuele maatschappelijke kwestie. Spirit in Roosendaal en het Erfgoedcentrum Tongerlohuys organiseren deze serie, als onderdeel van de expositie Verhalen van oorlog en vrijheid over 75 jaar bevrijding van Roosendaal.

Janine Verster van het Tongerlohuys: “De tafelgesprekken worden een mooie aanvulling op de expositie. Ze vertalen de vroegere verhalen van oorlog en vrijheid naar het heden. Al leven we in vrijheid, toch ervaren we soms ook onvrijheid op allerlei maatschappelijke terreinen. Hoe ga je daarmee om? Daar gaan die gesprekken over".

De terreinen die in de tafelgesprekken centraal zullen staan, zijn duurzaamheid, vluchtelingen, onderwijs, veiligheid en zorg. De tafelgasten hebben allemaal een speciale band met het onderwerp en komen te spreken over de belemmeringen en kansen. Het publiek kan met de gasten in discussie. De gesprekken worden elk keer geleid door een andere gespreksleider.

De reeks wordt geopend met architect Vic Wendel, over vrijheid en duurzaamheid. “Een mooie combinatie. Duurzaamheid heeft gemeen met vrijheid dat je het alleen bereikt, er alleen van kunt genieten, als je er echt aan werkt. Je moet er wel wat voor doen. Duurzaamheid wil niet zeggen minder, maar anders. Dat geldt ook voor architectuur. Het betekent nieuwe vormen van wonen en leven durven en willen aangaan. Dat kan hand in hand gaan maar ook botsen met onze vrijheid”.

Programma

Zaterdag 21 september, vrijheid en duurzaamheid, tafelgast Vic Wendel (architect).
Zaterdag 5 oktober, vrijheid en vluchtelingen, tafelgasten: Jeanne Wouters (Amnesty en Vluchtelingenwerk Roosendaal) en één of meerdere vluchtelingen.         Zaterdag 30 november, vrijheid en onderwijs, tafelgasten: Teun Dekker (directeur basisschool Kroevendonk) en één of meerdere scholieren.                                 Zaterdag 14 december, vrijheid en veiligheid, tafelgast Albert Siegel (voormalig commando.
Zaterdag 11 januari, vrijheid en zorg, tafelgasten: Martine de Ruiter (beeldend therapeut bij GGZ West Noord-Brabant) en een cliënt.                                                Plaats: Tongerlohuys, Kerkstraat 1. Tijd 14.00 uur.[l]