Afbeelding
Foto: Timo Reisiger

Jacques Niederer: 'Ik was het oliemannetje'

ROOSENDAAL - Jacques Niederer is bezig met zijn laatste dagen als burgemeester van de gemeente Roosendaal. Op 26 september wordt in de St. Jan een groots afscheidsfeest georganiseerd, waarbij iedereen welkom is om de burgemeester een laatste keer te bedanken. Op 30 september hangt hij nog één keer zijn ambtsketen om en dan is het klaar. In een persoonlijk afscheidsinterview blikt Jacques Niederer terug op zijn tijd als burgemeester van Roosendaal.

DOOR REMKO VERMUNT


"Toen ik hier binnenkwam, was Roosendaal een in zichzelf gekeerd stadje", stelt burgemeester Niederer. "Roosendaal is de op één na grootste stad van West-Brabant, maar die rol werd onvoldoende vervuld." Volgens Niederer vormden Roosendaal en de vijf dorpen een introverte gemeente. "Er gebeurden heel veel goede dingen, maar weinigen zagen dat." Niet voor niets werd destijds een zoektocht gestart naar een extraverte burgemeester met een groot netwerk. "Iemand die de gemeente vooruit kon duwen en dat heb ik, samen met anderen, gedaan. We hebben de blik van de stad en dorpen naar buiten gericht."


Focus

Burgemeester Niederer wordt wel eens verweten dat hij weinig zichtbaar was in de gemeente. Maar van die kritiek trekt hij zich weinig aan. "Sinds ik hier zit, had ik bijvoorbeeld regelmatig contact met Paul Rüpp, bestuursvoorzitter van Avans Hogeschool. Maar ook met Hans Ensing, bestuursvoorzitter van Bravis", legt Niederer uit. "Zo heb ik er altijd voor gezorgd dat ze hun focus hielden op Roosendaal." Toeval of niet, maar het Bravis Ziekenhuis besloot om haar hoofdlocatie in Roosendaal te vestigen en ook Avans Hogeschool begon een vestiging in Roosendaal met de Associate Degrees Academie. Daarmee kwam er hbo-onderwijs naar Roosendaal en blijft ziekenhuiszorg voor de komende jaren gegarandeerd.


Sjouwen

Daarnaast zijn er nog tal van voorbeelden te noemen die gezorgd hebben voor extra werkgelegenheid in de gemeente. Denk aan Primark, Lidl en Vos Logistics. "Dat is iets wat niet iedereen heeft gezien, maar ik loop daar ook niet mee te koop", stelt Niederer. "Ik heb met zoveel CEO's gesprekken gehad en dan vaak buiten de stad om juist níet gezien te worden. Ik ben zo aan het sjouwen geweest voor deze stad, want dat gaat niet vanzelf." Maar, met als resultaat dat de burgemeester niet bij ieder evenement aanwezig kon zijn. "Ik hoef niet bij iedere straatbarbecue aanwezig te zijn en ik kan niet iedere zondagmiddag op het Tongerloplein staan. Zoiets gaat niet vanzelf. Roosendaal was een goed bewaard geheim en ik wilde de stad opengooien. Ik was het oliemannetje. Mensen en instanties met elkaar in contact brengen, ze warm maken voor deze stad en ze binden aan de stad."


Burgervader

Toch wil dat niet zeggen dat burgemeester Jacques Niederer nooit een burgervader is geweest voor de stad. "Ik heb veel mensen geholpen die in de ellende zaten. Mensen zien vaak alleen de mooie dingen, zoals de uitreiking van de Koninklijke lintjes. Maar, er zijn ook inktzwarte momenten geweest. Mensen die in een zwarte tunnel zitten en die bij niemand anders aan kunnen kloppen. Vaak is één telefoontje van de burgemeester dan al genoeg om die mensen weer te helpen. Om ze naar de juiste persoon of instantie te verwijzen of om ze een hart onder de riem te steken, maar vanwege privacyredenen kunnen we dat soort nieuws nooit naar buiten brengen." Het beeld van een burgemeester die er nooit was, is dan ook een beeld wat Jacques Niederer absoluut niet herkent. "Ik weet dat het anders is." Een ander voorbeeld is de gebeurtenis rondom MH17, een persoonlijk dieptepunt voor de burgemeester. "Zoiets hakt er behoorlijk in." Met nabestaanden heeft hij nog regelmatig contact, bijvoorbeeld wanneer er weer nieuws te melden is over mogelijke verdachten in de zaak. "Dan borrelt zoiets toch weer op."


Hoogtepunten

Gelukkig kent de burgemeester ook hoogtepunten in de afgelopen 8,5 tot negen jaar. Onder andere de introductie van de Roosenspeld, waarbij ambassadeurs van de stad en dorpen in het zonnetje worden gezet én de introductie van de 'Gast van de Burgemeester' zijn twee persoonlijke hoogtepunten, maar ook het bezoek van de Koning en Koningin in 2013. Als kennismaking maakten ze een tour door de provincies en daarbij deden ze ook Roosendaal aan. "Toen dacht ik: 'Zie je wel dat we het kunnen'. Tal van vrijwilligers gingen aan de slag om Roosendaal op de kaart te zetten." Vorig jaar, bij de viering van 750 jaar Roosendaal, werd dat succes nog eens herhaald. "De mensen zijn trots op hun stad en dorpen en dat laten ze zien. Ze hebben geleerd om zelf de feestslingers op te hangen." En dat is voor burgemeester Niederer een mooi moment om op te stappen. "Je moet op je hoogtepunt stoppen. Ik ben in de kracht van m'n leven, er zit een goed college, een fijne raad en een goed ambtenarenapparaat. Dit is het juiste moment om te stoppen." De afgelopen periode heeft Niederer dan ook gebruikt om zijn dossiers goed af te ronden.


Eerste dag

En nu komt het einde daadwerkelijk in zicht. Op 26 september neemt de burgemeester afscheid van burgers, vrienden, kennissen en contacten. Op 30 september breekt zijn laatste dag aan en dan kan de nieuwe burgemeester Han van Midden aan de slag. Zelf kan Jacques Niederen zijn eerste dag nog goed herinneren. Hij werd op maandagavond 17 januari 2011 in De Kring geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Roosendaal. Die eerste dag stond vooral in het teken van kennismaken met onder andere de woordvoerder en de wethouders. "Er werd overlegd over hoe ik het gewend was om zaken op te pakken in Weert en hoe ze dat in Roosendaal gewend waren."


Sleutelfiguren

Hij maakte kennis met ambtenaren, fractievoorzitters maar ook met twee belangrijke sleutelfiguren: secretaresse Anja van Dorst en bode/chauffeur Sjaak Sebregts. In de afgelopen 8,5 jaar tijd zorgden zij er samen voor dat de burgemeester altijd op tijd op zijn bestemming was én dat hij op tijd weer doorging naar de volgende afspraak. "Dat soort medewerkers is cruciaal. Ze stonden altijd voor mij klaar en zorgden altijd dat ik op tijd bij mijn afspraken was. Bij hen is het begonnen en bij hen gaat het dus ook eindigen." Op 30 september heeft Niederer nog een laatste burgemeestersklusje: de eerste paal slaan voor de uitbreiding van het Jan Tinbergen College. "Maar, daarna gaat de ambtsketen af, dan neem ik Anja en Sjaak mee uit lunchen om ze te bedanken voor die mooie jaren en dan trek ik de deur achter me dicht."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding