Miets Jansen en Annie Nieuwlaat van vrouwenvereniging St. Joseph FOTO REMKO VERMUNT
Miets Jansen en Annie Nieuwlaat van vrouwenvereniging St. Joseph FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Doek valt voor vrouwenvereniging St. Joseph

ROOSENDAAL - Miets Jansen (77) en Annie Nieuwlaat (81) zijn beiden al zo'n vijftig jaar lid van Vrouwenvereniging St. Joseph. De afgelopen twintig jaar vervulden zij de rollen van secretaris en voorzitter van de club, maar daar komt op 5 oktober officieel een einde aan. Dan houdt de vrouwenvereniging, na zeventig jaar, op met bestaan. "We hebben heel veel plezier gehad met elkaar, maar het gaat niet meer."

DOOR REMKO VERMUNT

Miets Jansen kwam op 22-jarige leeftijd van het Limburgse land naar Roosendaal. "Ik was toen een heel verlegen meisje", weet ze zich nog te herinneren. Ze voelde zich een vreemde in de stad en wilde daarom graag betrokken zijn bij het een of ander. Het was een nichtje die haar eigenlijk mee op sleeptouw nam naar onder andere het zwemmen, de gym en de vrouwenvereniging. "Als ik zo terugkijk is dat echt al een hele tijd geleden."

Bijeenkomsten

De Vrouwenvereniging St. Joseph is in 1949 opgericht en telde tijdens de hoogtijdagen in de jaren '80 zo'n driehonderd tot vierhonderd leden. "Dat was haast niet te doen. Als we dan met z'n allen op stap wilden moesten we minstens vier bussen regelen", vertelt Miets. De leden van de vrouwenvereniging kwamen in principe twee keer in de maand bij elkaar. De ene avond was eigenlijk altijd een informatiebijeenkomst over het huishouden, over koken of er kwam een dokter of verpleegster praten. De andere avond werd er een bingo gehouden. "Er waren eigenlijk altijd twee groepen, de groep van de informatieavonden en de groep van de bingo. Er waren er maar weinig die naar allebei kwamen."

Reisjes

Daarnaast werden ook andere activiteiten georganiseerd in Keijenburg, het thuishonk voor de vrouwenvereniging. "Zo hebben we ook verschillende reisjes gemaakt." De ene keer was dat een middagje weg naar bijvoorbeeld de suikerfabriek, de andere keer gingen ze een hele dag weg en later zelfs meerdere dagen. "We zijn naar London geweest en Luxemburg en Duitsland." In 2009 werd voor de laatste keer zo'n reisje gehouden naar Groningen. "Aan het begin waren het altijd volle bussen, maar dat werd steeds minder en uiteindelijk zaten de bussen maar half vol."

Noodzaak

Volgens Miets heeft dat onder andere te maken met de komst van de auto's. "Mensen gingen steeds meer zelf op pad." Daarnaast is er in de loop van de jaren veel meer bijgekomen. "Vroeger had je niets, tegenwoordig heb je allerlei ouderenbonden en bingo's." Er komt dan ook steeds minder aanwas. De noodzaak voor een vrouwenvereniging is dan misschien ook verdwenen. "Maar, het was altijd gezellig op die avonden en we hebben nooit een woord gehad met elkaar", stelt ook voorzitter Annie Nieuwlaat. "Maar de tijd gaat heel snel. Jongeren willen niet meer bij een vrouwenvereniging. Die denken: wat moeten we daarbij doen?" De vereniging kent nu dan ook nog 'maar' 45 leden en de gemiddelde leeftijd ligt dan ook rond de 65 jaar. "Maar regelmatig verhuist er iemand naar een bejaardenhuis en mensen komen te overlijden. Het gaat erg hard nu." Ook met het geld gaat het erg hard. "De leden hebben het altijd goed gehad. Ze hoefden nooit te betalen voor koffie of iets dergelijks, maar de geldpot raakt wel op."

Afscheid

Daarom heeft de vereniging besloten om er een punt achter te zetten. "Dinsdag 24 september hebben we onze laatste spelletjesavond en op 5 oktober hebben we een afsluitende feestavond." Het geld wat de vereniging nog heeft, wordt dan opgemaakt. Annie Nieuwlaat is alvast begonnen met het schrijven van een afscheidswoordje, maar dat is toch lastiger dan gedacht. "Moeten we nog zakdoeken meenemen?", grapt Miets. "Die heb ik toch wel bij me", lacht Annie. [l]