Afbeelding

Informatieavond Zon voor Natuur Project

NISPEN - Het Nispense landgoed 'Gienderwijte' organiseert een informatieavond om haar plannen voor 'natuurontwikkeling door duurzame energie' toe te lichten, op woensdag 9 oktober om 19.30 uur in Dorpshuis Nisipa. Omwonenden en andere belanghebbenden krijgen daarbij de mogelijkheid om vragen te stellen en zich aan te melden voor het participatietraject om zodoende mee te denken over de beste inpassing van het tijdelijke zonnepark.

Mocht er een wens zijn om voorafgaand aan de informatieavond de locatie zelf te bezoeken, dan is er op zaterdag 5 oktober om 10.00 uur en om 14.00 uur een veldbezoek gepland, op het terrein aan de Turfvaartsestraat. Belanghebbenden kunnen zich aanmelden voor de informatie avond en/of het veldbezoek door een email te sturen aan info@gienderwijte.nl

Gienderwijte is de plek waar de familie Van der Kooi al meer dan 25 jaar woont. “Dit plan geeft ons de mogelijkheid om het bestaande water uit te breiden met flauwe oevers en plas/dras gebieden, met daaromheen kruidenrijke graslanden”, zegt Willem van der Kooi. “Dit alles met doel om natuur uit te breiden en de biodiversiteit te vergroten”.

Na 2 jaar van intensief overleg met het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB), heeft Gienderwijte een positieve beschikking ontvangen voor het omvormen van haar landbouwgronden, gelegen aan de Turfvaartsestraat/Kerkweg, naar nieuwe natuur. Daarmee wordt 12 hectare aan het Natuur Netwerk Brabant toegevoegd.

Het GOB werkt sinds 2014, samen met ondernemers, organisaties, overheden en particulieren aan een robuust en aaneengesloten Natuur Netwerk Brabant. Samen met partners zoals Provincie Noord Brabant, Natuurmonumenten, ZLTO en Waterschap, onderzoekt het GOB hoe het tijdelijk verbinden van duurzame energie aan natuurontwikkeling, op een vernieuwende wijze, invulling kan geven aan de verschillende opgaven van de provincie Noord-Brabant.[l]