Geen onderzoek naar herintroduceren schoolzwemmen

ROOSENDAAL - Wethouder René van Ginderen ziet geen heil in een onderzoek naar schoolzwemmen. Daarentegen doet hij liever onderzoek naar de wijze waarop het volgen van zwemlessen nog meer gestimuleerd kan worden. Dat laat de wethouder weten op vragen van de lokale SP-fractie.

DOOR REMKO VERMUNT

Uit een onderzoek van de GGD uit 2017 blijkt dat 92 procent van de kinderen tussen de 8 en 11 jaar in het bezit zijn van een zwemdiploma. "De SP is van mening dat kinderen nooit het risico mogen lopen op verdrinking simpelweg omdat ze niet hebben leren zwemmen", stelde Adriënne Maas-Cleeren (SP). "Bent u het hiermee eens en bent u bereid om hierover in overleg te gaan met scholen, de zwembaden en zwemlesaanbieders om gezamenlijk te bezien wat nodig is om ieder kind in Roosendaal een zwemdiploma te laten behalen."

De wethouder is het daarmee eens. Maar het bijbrengen van zwemvaardigheden is volgens de wethouder primair een verantwoordelijkheid van de ouders. "Wanneer ouders over onvoldoende middelen beschikken om de zwemlessen van hun kind te betalen, kunnen zij een beroep doen op Stichting Paul. Hierdoor is het voor alle kinderen in Roosendaal mogelijk zwemlessen te volgen. In 2018 hebben ongeveer 135 kinderen met hulp van deze stichting zwemlessen gehad." De wethouder stelt dan ook voor om het schoolzwemmen niet opnieuw in te voeren, maar te onderzoeken hoe het volgen van zwemlessen nog meer gestimuleerd kan worden. [l]