De kinderen gingen zelf aan de slag met oude kruiwagens én turf FOTO REMKO VERMUNT
De kinderen gingen zelf aan de slag met oude kruiwagens én turf FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Feestelijke afronding bij 't Veenpleintje

ROOSENDAAL - Wethouder Inge Raaijmakers heeft, samen met buurtbewoner Marie-José Schepers, het naambord 'Veenpleintje' onthuld bij de onderdoorgang tussen de Desmijndijk en Diamantdijk. Daarmee komt voor stichting DesDia een einde aan het project om het plein veiliger en aantrekkelijker te maken.

DOOR REMKO VERMUNT

Al ruim anderhalf jaar zijn Marie-Louise Suijkerbuijk en Marie-José Schepers namens de stichting DesDia druk bezig met de onderdoorgang bij de Desmijndijk en Diamantdijk. Eind 2017, toen er een schietpartij plaatsvond in de Diamantdijk, ontstond er een hoop onrust in de wijk. Buurtbewoners voelden zich niet meer veilig. Er werd op verschillende plekken drugs gedeald, maar die drugsdealers lieten ook een enorme zooi achter. "Daarom hebben wij gezegd: 'Nu is het klaar. Het is onze wijk met onze normen en waarden.'"

Onderdoorgang

De twee dames gingen onder andere aan de slag met de onderdoorgang waar je op rijdt als je vanaf de Dijkrand de Diamantdijk inrijdt. De onderdoorgang was een onveilig en onaantrekkelijk deel van de Diamantdijk. Er waren veel hoekjes en plekken waar mensen zich konden verstoppen. Met behulp van verschillende partners werd de onderdoorgang opgefrist, er werd nieuwe verlichting geplaatst en Bob Martens en Benjamin Scheltema zorgden voor twee grote schilderingen op de muren.

Vlinderstruiken

Daarnaast werd op het pleintje ook het groen verwijderd. "Er stonden enorme vlinderstruiken, waarbij je nooit kon zien of er iemand achter stond", vertelt Marie-Louise. Die struiken zijn weggehaald en er zijn nieuwe, lage vlinderstruiken teruggeplaatst. "De buurvrouw kwam laatst op de fiets terug en ze was zo blij dat ze gewoon het plein op kan kijken. Ze hoeft zich niet af te vragen wat of wie er achter de bosjes staat." Daarnaast zijn er ook bloembakken geplaatst en die zijn in een leuke kleur geschilderd. "Iedere keer wanneer ik nu het pleintje oprijd, wordt ik er gewoon blij van", stelt Marie-Louise.

Turfvaart

Maar, niet alleen de onderdoorgang en het pleintje werden aangepakt. Er werd ook een verbinding gemaakt met het beekje achter het pleintje. "Vroeger liep de turfvaart door deze wijk. Er lag een beekje waar boten met turf doorheen werden getrokken." Het thema 'turfwinning' werd dan ook doorgevoerd in het gehele project. Niet alleen de twee schilderingen hebben als thema de turfvaart, maar er is ook een veenpaal geplaatst met meer informatie over de turfwinning. De ijzeren hekjes in de wijk zijn vervangen door houten paaltjes om het geheel een natuurlijkere uitstraling te geven.

Opening

Maar ook tijdens de opening werd er aandacht besteed aan dat cultuurhistorische stukje van Roosendaal. Zo kwam mannenkoor Stramien een bijzonder lied voordragen over de geschiedenis van turfwinning in Roosendaal én Sportservice Noord-Brabant had een paar activiteiten bedacht voor de kinderen waarbij ze met een oude kruiwagen zoveel mogelijk turf moesten verplaatsen. Zelfs de hapjes werden geserveerd in miniaturen turfvaartbootjes. "Het is mooi om te zien dat jullie iedere doelgroep hierbij betrekken. Ik heb alleen begrepen dat er qua betrokkenheid van inwoners nog wel iets kan verbeteren", stelde wethouder Inge Raaijmakers.

Betrokkenheid

"Iedereen vind het belangrijk dat we dit doen en ze vinden het mooi om te zien, maar uiteindelijk zijn wij met z'n tweeën wel de kartrekkers", stelt Marie-Louise. "We krijgen her en der wel hulp, bijvoorbeeld van de buurman hier op de hoek. Hij spreekt regelmatig jongeren aan als ze weer iets op de grond gooien. Maar afgelopen weekend hebben we bijvoorbeeld heel het plein met z'n drieën onkruidvrij gemaakt. Dat hebben we voor de opening gedaan, maar dat gaan we niet nog een keer doen. Dat moeten de mensen zelf doen." Desondanks is de opkomst tijdens de feestelijke handeling groot. "Mensen waarderen het, dat is mooi om te zien." [l]