Het was een drukke bedoeling in de aula van De Wingerd
Het was een drukke bedoeling in de aula van De Wingerd Foto: Remko Vermunt

'Er is niks zo leuk als samen muziek maken'

ROOSENDAAL - Kinderen van de groepen 4, 5 en 6 van basisschool De Wingerd hebben afgelopen week een bijzonder optreden gegeven. Samen met muziekvereniging Roosendaal én Meziekmeneer Ronald lieten de kinderen onder de noemer 'De Wingerd duikt in Muziek' zien wat zij muzikaal in petto hebben.

DOOR REMKO VERMUNT

Na de zomervakantie is meneer Ronald, samen met docenten van Muziekvereniging Roosendaal, aan de slag gegaan met de verschillende klassen. "Dat was super leuk om te doen", vertelt Ronald na afloop van het optreden. "Het ging mij hierbij vooral om de ontmoeting tussen de kinderen en het orkest van muziekvereniging Roosendaal. Ze hebben nu kunnen zien, horen en voelen hoe het is om bij een orkest te spelen."

'Het is veel leuker om samen muziek te maken, dan alleen'

Efteling

De toegestroomde opa's, oma's, papa's en mama's werden in de aula van De Wingerd meegenomen in een verhaal over de Efteling. "Want als wij niet naar de Efteling kunnen, dan halen we de Efteling naar hier." Twee jonge vertellers vertelden het verhaal over een jongen genaamd Tom die een foute deal had gemaakt met de rode geest. Hij wilde zo graag een muziekinstrument kunnen bespelen, dat de rode geest daarvoor alle muzieknoten had gestolen. Er was dan ook helemaal geen muziek meer in de Efteling. Tom ging daarom, samen met verschillende sprookjesfiguren, op zoek naar alle muzieknoten om de vloek te verbreken. Tussen de verschillende verhaaltjes door speelde de muziekvereniging een drietal liedjes waarbij het kinderkoor gezellig meezongen. "Dat hebben de kinderen echt heel snel opgepakt", vertelt Meziekmeneer Ronald. "Voor volwassenen is het soms nog wel eens moeilijk om de tekst te onthouden, maar de kinderen hebben in een paar lessen alles onthouden." Moraal van het verhaal: 'Het is veel leuker om samen muziek te maken, dan alleen.'

Blaasinstrumenten

Tijdens die lessen van meneer Ronald werden niet alleen de liedjes ingestudeerd, met speciale workshops maakten de kinderen ook kennis met verschillende blaasinstrumenten. Zo kwamen docenten van Muziekvereniging Roosendaal vertellen over de saxofoon, trompet én de dwarsfluit. "Ik kan zelf ook wel wat spelen, maar toen bijvoorbeeld Wendy Bellens op haar dwarsfluit kwam spelen, toen was meteen heel de klas stil", vertelt Ronald. Die verwondering is iets wat de school sowieso nastreeft. Elk jaar kiest De Wingerd een schoolthema. Dit jaar is het thema Zing, Dans, Lach, Leer en Verwonder. Met de muziekvoorstelling werd dit themajaar officieel geopend. "Wij willen dat kinderen uitgroeien tot de beste versie van zichzelf", vertelt directeur Karin van Giessel. "Er zijn zoveel mensen die nu zoiets hebben van: 'Had ik maar ooit een instrument leren spelen'. Daarom willen wij de kinderen al op vroege leeftijd met instrumenten in contact brengen. Wij hopen dat wij met deze uitvoering leerlingen enthousiast kunnen maken om een muziekinstrument te gaan bespelen."

Verbinden

Van Giessel is dan ook erg blij met meneer Ronald die al jaren de muzieklessen verzorgt voor alle leerlingen van De Wingerd. "Muziek is zo belangrijk. Het verbindt mensen met elkaar én je leert jezelf presenteren door muziek te maken. Ronald haalt het beste uit de kinderen naar boven op een frisse en eigentijdse manier en we hopen dat hij dat nog heel lang blijft doen." [l]