Afbeelding
Foto:

Virtuele rondleiding door het HUIS van Roosendaal

ROOSENDAAL - Inwoners van Roosendaal kunnen vanaf deze week een (digitaal) kijkje nemen in het HUIS van Roosendaal. Het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis is voor 99 procent klaar en daarom is op basis van schetsen en ontwerpen een virtuele rondleiding gemaakt. Afgelopen week kregen onder andere ambtenaren, raadsleden en de pers al een voorproefje.

“We willen de mensen graag laten zien wat het gaat worden”, vertelt wethouder Cees Lok trots. “Het wordt een open gebouw met veel glas en veel ruimte. En dat kunnen we wel zeggen, maar hoe fijn is het als je dat gewoon met eigen ogen kan zien.” Daarom is een speciale digitale rondleiding gemaakt waarmee je door het nieuwe gebouw kan lopen. “Ik heb de afgelopen tijd heel veel tekeningen gezien, maar nu loop je door het gebouw heen. Daarmee gaat het allemaal veel meer leven.”

Rondleiding

Afgelopen zondag tijdens het Roosendaals Treffen zouden inwoners de kans krijgen om de gratis rondleiding te volgen. Helaas ging door het slechte weer het Roosendaals Treffen niet door. Tijdens de rondleiding hadden mensen vanuit verschillende standpunten het nieuwe HUIS van Roosendaal kunnen bekijken. Bijvoorbeeld de volledig vernieuwde entree aan de voorkant, maar ook de nieuwe entree aan de zijkant. Men kon een kijkje nemen bij het eet- en drinkcafé, op de tweede etage bij de flexibele werkplekken en bij de nieuwe vergaderzaal. “We zijn een grote speler in West-Brabant, maar we konden nooit grote groepen mensen uitnodigen omdat we daar geen ruimte voor hadden”, vertelt wethouder Cees Lok. Met de komst van de grote vergader- en overlegruimtes komt daar verandering in. Er komen vergaderruimtes voor acht, twintig maar ook voor veertig mensen. “Allemaal van glas. Je kan dus meteen zien of een ruimte al in gebruik is.”

Open karakter

Dat open karakter wordt door het hele pand doorgetrokken. Wie een virtual realitybril opzet ziet veel meer licht en ruimte dan in het huidige stadskantoor. De hokjes waar ambtenaren nu werken worden dan ook afgebroken. Daarvoor in de plaats komen zo’n driehonderd flexibele werkplekken. “Samen met de vierhonderd plekken bij de vergader- en overlegruimtes hebben we dus plek voor zo’n 700 tot 750 mensen en volgens de berekeningen moet dat voldoende zijn.” Verder komen er drie zones in het gebouw. “Rust, ruis en rumoer”, legt communicatie-adviseur Jeroen Schrauwen uit. “Wil je gefocust aan een nieuwe beleidsnota werken? Dan ga je in een rustige ruimte zitten. Ruis is voor als mensen wel beschikbaar zijn voor vragen of iets dergelijks en de rumoerzone is voornamelijk rondom de koffiehoek en het atrium met daarin onder andere de publieksbalie.”

Planning

Uiteindelijk moet het HUIS van Roosendaal na de zomervakantie van 2021 klaar zijn. Tot die tijd moet er nog een hoop gebeuren. In december verhuizen de meeste ambtenaren naar de tijdelijke huisvesting in het Mariadal. De medewerkers van handhaving en publiekszaken verhuizen naar het pand aan de overkant van het huidige Stadskantoor. Verder wordt de komende tijd nog gewerkt aan die laatste procent van het definitieve ontwerp en dan begint de aanbesteding. “En dat wordt ook spannend”, aldus de wethouder. [l]