Afbeelding
Foto:

Begroting 2020: veel investeren, maar toch waakzaam

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis heeft afgelopen week de begroting voor het komende jaar gepresenteerd en dat geeft een rooskleurig beeld. De gemeente wil de komende jaren in ieder geval twee miljoen structureel investeren in de stad én dorpen en komend jaar wordt daar nog eens twee miljoen extra aan toegevoegd. "In totaal gaan we dus vier miljoen investeren in de samenleving en we houden onder aan de streep nog bijna vier ton over", aldus de wethouder.

DOOR REMKO VERMUNT

De plannen om te investeren in de samenleving werden voor de zomervakantie al bekendgemaakt toen de Kadernota gepresenteerd werd. De kadernota is samengesteld met plannen van het college én ideeën vanuit de gemeenteraad. Zo wordt er bijvoorbeeld 250.000 euro extra besteed aan veiligheid. Zo'n 50.000 euro is bestemd voor het tegengaan van high impact crimes (woninginbraken, overvallen en straatroven), de overige 200.000 euro is voor veiligheid in de ruimste zin van het woord. Zo wil de gemeente onder andere de capaciteit van straathoekwerkers uitbreiden om te voorkomen dat jongeren afglijden en in de criminaliteit terecht komen.

Investeringen

Daarnaast zijn er nog veel meer uitgaven. Zo wil het nieuwe college bijvoorbeeld 150.000 euro investeren in een goede bushalte bij de Associate Degrees Academie, omdat busstation Roselaar in de toekomst komt te vervallen. Er wordt meteen ook 500.000 euro gereserveerd om de kruising Laan van Brabant-Burg. Freijterslaan opnieuw aan te pakken en 600.000 euro om de Roselaargarage beter aan te laten sluiten op de Laan van Brabant en Laan van Limburg. Daarnaast wordt ook structureel geld uitgetrokken voor het Cultuurhuis aan Bovendonk 111. Niet alleen moet het pand de komende jaren flink verduurzaamd worden, ook de huuropbrengsten zijn niet toereikend en daarom legt de gemeente extra geld neer voor de stichting. Ook wordt er 115.000 euro uitgetrokken voor een integrale aanpak van zwerfafval.

Stabiel beeld

Deze extra investeringen zijn allemaal mogelijk, omdat de gemeente Roosendaal financieel gezien ruim in het jasje zit. Dat komt volgens de wethouder door realistische plannen en nuchter begroten. "Als je terugkijkt naar de afgelopen acht of negen jaar, dan laat dat een heel stabiel beeld zien. Dat komt niet vanzelf. Dat is heel hard werken, maar dat zorgt er wel voor dat we ruimte hebben om te investeren." Zo zijn er ook bij de gemeente Roosendaal wel eens tegenvallers, maar door daar meteen op te anticiperen komt de gemeente bijna nooit voor verrassingen te staan. "Dit jaar hebben we bijvoorbeeld een fors tekort op jeugdzorg, maar dat hadden we al voorzien." En zo kan de gemeente Roosendaal dus ook voor komend jaar een sluitende begroting neerleggen. "We hadden de begroting al sluitend, maar toen kwam de septembercirculaire nog binnen en kregen we nog een sloot met geld van het Rijk." Daarmee heeft Roosendaal in feite extra investeringsruimte gekregen. "Maar, we gaan daar heel waakzaam en behoedzaam mee om." De vier ton die de gemeente onder aan de streep overhoudt, wil de wethouder dan ook niet verder opmaken. "Je moet het niet te gek maken."

Afvalstoffenheffing

Voor de inwoners van de gemeente Roosendaal verandert er komend jaar niet veel qua woonlasten. De rioolheffing stijgt van 312,50 euro naar 316,90 euro. De parkeertarieven blijven hetzelfde en de Onroerende zaakbelasting stijgt mee met de inflatie. De afvalstoffenheffing gaat wel stijgen. "De belasting vanuit het Rijk op restafval gaat weer flink omhoog", aldus de wethouder. Die kostenverhoging op restafval wordt doorberekent naar de inwoners. Daardoor gaat het vaste bedrag van afvalstoffenheffing van 175 euro naar 181 euro. Het legen van een 240-liter restafvalcontainer stijgt met 7,5 procent van 4,90 naar 6,14 euro en het legen van een 140-liter restafvalcontainer stijgt van 2,86 naar 3,51 euro. Dat is een stijging van 9,7 procent. Het inleveren van een zak restafval bij een ondergrondse container stijgt met 7,8 procent. [l]