Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Antiekzaak sluit voorgoed haar deuren

ROOSENDAAL - De antiekzaak op de hoek Brugstraat/Molenstraat verdwijnt na 47 jaar uit het Roosendaalse straatbeeld. De laatste vijf jaar was de antiekzaak officieel al geen winkel meer. Maar nu de zaak verkocht is, gaan de deuren tijdelijk weer open om de laatste spulletjes nog te verkopen.

DOOR REMKO VERMUNT

47 jaar geleden, in 1972, was het Jeanne van Meer-Akkermans die in het karakteristieke pand een antiekzaak begon. "Vroeger was dit een potten- en pannenwinkel", vertelt Didi van Meer, dochter van Jeanne. "Het werd vroeger bewoond door de twee gezusters Van Osta en zij kregen hulp in de winkel van hun nichtje", weet Van Meer nog te vertellen. Uiteindelijk woonden er zo'n negen mensen in het pand, maar in 1972 kwam het in handen van Didi's ouders.

Hobby

"Mijn moeder is vijf jaar geleden gestopt met de zaak, maar ik heb toen besloten om de zaak niet voort te zetten. Antiek is helemaal uit", vertelt Van Meer. "Natuurlijk heb je nog wel mensen die ervan houden. Die komen hier nog wel eens langs en struinen en snuffelen dan lekker door alle spullen, maar je kan er niet van leven", stelt Van Meer. Maar, nu het pand verkocht is, moeten al die spullen toch een plaatsje krijgen. "Ik heb de zolder, de kelder en de schuur helemaal leeggehaald. Antiek verzamelen was echt een hobby van mijn moeder en dat is een beetje uit de hand gelopen. Ze was ook geen echte middenstander, want ze was heel prijzig. Als mensen wilden afdingen, dan wilde ze dat niet."

Flinke korting

Als voorbeeld laat Van Meer een vaas van Mokums keramiek zien. "Voor zo'n vaas vroeg mijn moeder tweehonderd euro en als iemand dan 175 euro bood, dan deed ze dat niet." Dat is nu verleden tijd. Didi van Meer wil dat er zoveel mogelijk spullen nog een mooi plekje krijgen. "De prijzen zijn nu veel lager. Als iemand er tien euro voor geeft, dan is het verkocht." Op 1, 2, 3 en 5 oktober gaan daarom de deuren van de antiekzaak nog een keer open, zodat iedereen een kijkje kan komen nemen. Van 13.00 tot 17.00 uur kan je vrij binnenlopen. "Mensen mogen ook gewoon een kijkje komen nemen. Ik weet niet wat de nieuwe eigenaar met het pand gaat doen, dus misschien is dit wel de laatste keer dat je het pand op deze manier kan zien." [l]