(chapeau) Spirit Roosendaal bestaat bijna 15 jaar
(kop) 'We willen mensen met elkaar verbinden'

ROOSENDAAL - Spirit Roosendaal is al bijna 15 jaar actief. Marjeet Verbeek van Spirit: “Het is geen binnenkerkelijke club, wat weleens gedacht wordt, maar een werkgroep die activiteiten organiseert op religieus, spiritueel, kunstzinnig en ethisch gebied. Met als doel om mensen met elkaar te verbinden, met elkaar de waarden van waaruit eenieder leeft te zoeken en te delen.”

Spirit ontstond toen in 2005 pastores, een deken, een medewerkster van de pastorale dienstverlening en een paar vrijwilligers elkaar in een parochiecentrum in Roosendaal ontmoetten. Gesteund door het bisdombeleid van toen brainstormden ze over de vraag of er in Roosendaal activiteiten georganiseerd konden worden voor zinzoekers binnen en buiten de kerk.

Elk voor- en najaar komt Spirit met een nieuw programma dat bestaat uit een terugkerend aanbod als iconen schilderen, mandala tekenen, lezingen, fiets- en wandeltochten en films. Daarnaast is er elke keer een actueel thema, wat aan de orde komt in de Preek van de Leek en andere thema-activiteiten. Vorig jaar was duurzaamheid en spiritualiteit bijvoorbeeld een onderwerp. Daarover ging de Preek en werkten Roosendaalse basisscholieren en kunstenaars samen, in onder meer een modeshow van gerecyclede spullen. Dit najaar is het thema vrijheid, waarbij wordt aangehaakt op 75 jaar bevrijding (zie kader).

Marjeet Verbeek: “We zoeken altijd aansluiting bij actuele kwesties in de maatschappij. Daarbij gaat het ons om de waarden, de ethiek en de spiritualiteit die daaronder door stroomt. We stellen er net weer andere vragen bij waarbij we hopen dat die de polarisatie, de felle tegenstellingen die er soms zijn ontstijgen.”

Spirit werkt veelal samen met mensen en instellingen in Roosendaal die niet kerkelijk zijn, maar waarmee ze wel religieuze, spirituele, kunstzinnige of ethische interesses delen, legt Verbeek uit. Ze noemt als voorbeelden het Tongerlohuys, het netwerk voor palliatieve zorg, de bibliotheek, centra voor spirituele ontwikkeling, scholen, verpleeghuizen, het filmhuis, vluchtelingenwerk, de moskee en kunstenaars. Verbeek: “De activiteiten van Spirit zijn dan ook op veel plekken in Roosendaal te vinden.”

Voor meer informatie over het programma zie www.spiritinroosendaal.nl [l]

Tafelgesprek over vluchtelingen
Spirit Roosendaal organiseert dit najaar samen met het Erfgoedcentrum Tongerlohuys tafelgesprekken met mensen uit Roosendaal die vertellen over wat vrijheid anno 2019 voor hen betekent, met elke keer als insteek een actuele maatschappelijke kwestie.
Zaterdag 5 oktober gaat het over vrijheid en vluchtelingen. Wat betekent het om te vluchten en om in een vreemd land een nieuw leven op te bouwen? Aan tafel komen vluchtelingen, Vluchtelingenwerk en Amnesty. Het publiek kan met de gasten in discussie. Zaterdag Plaats: Tongerlohuys, Kerkstraat 1. Tijd: 14.00 uur.