Hans Boeren wint
biljarttrofee de Toverstaf

ROOSENDAAL - Hans Boeren won zaterdag in café de Kroon de felbegeerde biljarttrofee de Toverstaf. Het was jaargang 33 van dit fantasie-biljarten onder leiding van Ludo Alberts.

Verdeeld over vier voorwedstrijden hebben 40 deelnemers gestreden om een plaats in de finale en moesten 16 verplichte figuren precies volgens een tekening worden nagespeeld. Van al die figuren waren de posities van de 3 speelballen op het groene laken uitgetekend. Bij iedere opgave mocht men drie keer proberen en werden afhankelijk van de moeilijkheidsgraad 8 tot maximaal 16 punten toegekend. In de voorwedstrijden kon de winnaar van de groep zich direct plaatsen voor de fonale, dit waren Piet van Steen, Hans Boeren, Frits Bröker en Wim Gorissen. Van de overige deelnemers gingen de zes besten verder.

Finale

Bij de finale, met 10 deelnemers, was café de Kroon tot de laatste plaats bezet met supporters. Alle 16 verplichte figuren moesten opnieuw worden uitgevoerd en aan het einde kwamen er nog 2 geheime stoten bij. De eerste 6 figuren werden door Hans Boeren als enige in een poging gemaakt en had daardoor al de maximale 64 punten. Dat was in alle voorgaande jaren nog nooit gebeurd. Achter hem volgden Frits Bröker met 48; Wim Gorissen met 46; Frank de Jong met 40 en Piet van Steen, door velen getipt als favoriet, met slechts 36 punten. De volgende 6 figuren werden door Piet van Steen allemaal gemaakt en nam de leiding met 126 punten voor Hans met 124; Frits met 106 en Frank met 84 punten. In de slotfase met 4 van de 6 figuren had Hans al 178 punten en op grote achterstand Piet met 152 en Frits met 134 punten. De laatste 2 geheime stoten werden bekend gemaakt en per stoot was maximaal 16 punten te behalen. Met stemverheffing moest Ludo Alberts in het overvolle café om stilte vragen want er kon nog van alles gebeuren. Tot grote schrik miste Hans ze allebei en Piet maakte ze wel, alleen niet in de 1e poging en haalde 26 punten en kwam ook op een totaal van 178 punten. Twee winnaars eigenlijk maar Hans Boeren had 2 beurten minder over alle stoten gedaan en werd tot winnaar uitgeroepen.

De eindstand

1. Hans Boeren 178 punten; 2. Piet van Steen 178; 3. Frits Bröker 134; 4. jan Mol 126; 5 Wim Gorissen 114; 6 Frank de Jong 110; 7. Hans Joosten 106; 8. Ali Yasar 80; 9. Jac Wezenbeek 78 en 10 Jan Maas met 60 punten.

Nog vele uurtjes daarna werd nagekaart over deze unieke avond en spannende finale en beloofde Ludo Alberts door te gaan met de voorbereiding van jaargang 34 en dat werd met gejuich ontvangen.[l]