Marvin Jacobs geeft winst uit handen in schaakcompetitie

ROOSENDAAL – Hij was zo dicht bij een overwinning op Ted van Eck, de ongeslagen koploper van de interne competitie. Maar een fout tijdens het eindspel werd Marvin Jacobs fataal. Hij verloor een stuk en meteen waren de rollen omgekeerd. Van Eck maakte hierna het karwei feilloos af.

Ted van Eck blijft met drie overwinningen de ranglijst aanvoeren, maar Marc Naalden zit hem ondertussen op de hielen. Na winst in de tweede ronde rekende hij nu ook af met Erik van Elven. Na een damegambiet kreeg Marc Naalden een open h-lijn waardoor er dreiging ontstond op de gerokeerde koningsstelling van Erik van Elven. Naalden won een pion en buitte het kleine materiaalvoordeel verder uit. Jacques Smits profiteerde in zijn partij tegen Nico Kloosterboer van een kwetsbare pion op e6 en een vleugellamme witveldige loper van zijn tegenstander. Smits drong de stelling van zijn opponent binnen, veroverde nog enkele pionnen en maakte daarna het karwei af. Leo Phernambucq behaalde op Rob Verbeek zijn eerste overwinning van het seizoen. Verbeek kreeg na een koningsgambiet een betere stelling, maar hij misrekende zich toen hij een paard wilde ruilen tegen twee pionnen. Hij raakte een pion achter en verloor vervolgens door een blunder een loper. Leo Phernambucq buitte als een sluipmoordenaar het materiaalvoordeel verder uit.

Beker

Het bekerteam van RSG is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de tweede ronde. Het viertal, bestaande uit de spelers Pieter de Nijs, Patrick Heijnen, Leo Phernambucq en Rob Verbeek ging tegen BSV met 3-1 onderuit. Op de twee laatste borden verloren Rob Verbeek en Leo Phernambucq tegen respectievelijk Adry Goris-Schouwstra en Ton van Vliet al snel. De buit leek al snel binnen voor BSV nadat Henry Groenveld op bord twee de koningsstelling van Patrick Heijnen volledig had gesloopt. Groenveld dreigde met twee lopers en de koning van Heijnen moest vluchten. Toen maakte Groenveld een kostbare blunder. Hij verloor een stuk en gaf spontaan op. Omdat op het eerste bord de partij tussen Pieter de Nijs en Robert Kunst nog volledig in evenwicht was, gloorde er weer hoop voor de Roosendaalsche Schaakgenoten. Bij winst van De Nijs zou immers de uitslag van bord vier vervallen en was de winst voor RSG. Het bleef lang spannend, maar toen de dame van De Nijs op de b-lijn klem kwam te staan, sloeg de balans door naar de schakers uit Bergen op Zoom.

Uitslagen derde ronde interne competitie: Ted v. Eck-Marvin Jacobs 1-0, Marc Naalden-Erik v. Elven 1-0, Jacques Smits-Nico Kloosterboer 1-0, Leo Phernambucq-Rob Verbeek 1-0, Ron Höfer-Joey Wattimena ½-½, Hans Ravestein-Arco Schumacher ½-½.

Stand: 1. Ted v. Eck 3-3, 2. Marc Naalden 3-2, 3. Pieter de Nijs 2-1½, 4. Hans Ravestein 3-1½, 5. Arco Schumacher 3-1½, 6. Frank Rockx 1-1, 7. Frank Suijkerbuijk 1-1, 8. Marvin Jacobs 2-1, 9. Jacques Smits 2-1, 10. Patrick Heijnen 1-1. [l]