Impressie Stadsoevers.
Impressie Stadsoevers. Foto: Gemeente Roosendaal

Vlietpark wordt kers op de Stadsoeverstaart

ROOSENDAAL - Studentenwoningen, een evenementenlocatie, een urban sportspark én een hogeschool. Een gebied waar de voetganger centraal staat en waar je veel groen tegenkomt. Het gebied tussen het voormalige EKP-gebouw én het stadion moet in de toekomst een campusachtig park worden waar wonen, werken en recreëren samenkomen. Naam: Het Vlietpark.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente Roosendaal zet vol in op de ontwikkeling van Stadsoevers. In de zomer is de Zwaaikom flink vergroot en zijn de eerste betonelementen aangebracht. De 'luie trappen' krijgen steeds meer vorm. De woningen van het vroegere Essentgebouw komen begin 2020 in verkoop en voor de ontwikkeling van de Beekblokken wordt voor het einde van het jaar een ontwikkelaar geselecteerd. Het grondwerk voor het eerste deel van de ecologische Verbindingszone voor de Wipwei start eind van dit jaar. Er is echter één deel wat nog niet ontwikkeld wordt: het oostelijke deel.

'De grootschaligheid van de gebouwen en de lege velden maken het gebied weinig toegankelijk en onaantrekkelijk'

Open en aantrekkelijk

Het gebied tussen het Herstaco Stadion en het EKP-gebouw, bestaat nu nog voor een groot deel uit een braakliggend terrein. "Veel hekken en grote complexen, omgeven door dichte muren. De grootschaligheid van de gebouwen en de lege velden maakten het gebied weinig toegankelijk en onaantrekkelijk om naar toe te gaan", stelt wethouder Toine Theunis. Onder andere The Loods, Innovitapark en het CIOS zitten op dit moment gevestigd in dit stukje Roosendaal, maar dat het gebied een opknapbeurt kan gebruiken kan iedereen beamen. "Met de gebiedsontwikkeling onder de naam Vlietpark willen we een nieuw, aantrekkelijk stuk stad toevoegen: we transformeren het gesloten karakter naar een open, toegankelijk en aantrekkelijk gebied voor iedereen." En daarom wordt de gemeenteraad gevraagd om een bedrag van bijna 8 miljoen euro. Daarmee moet het gebied tussen de wijk Westrand en het spoor volledig vernieuwd worden.


Sportspark

Eén van de elementen in Vlietpark is een Urban Sportspark, want voor sporten zoals skaten, freerunnen en basketbal is in Roosendaal nog geen goede plek. "Overdag en 's avonds kunnen groepen bootcampers, freestylers of hardlopers het park gebruiken, net zoals freerunners en beoefenaars van buitenfitness." Het Urban Sports Park biedt het CIOS de gelegenheid om buitenlessen te verzorgen en studenten workshops te laten geven aan kinderen van de Westrand. Daarnaast is er ruimte voor groene heuvels met glijbanen, rioolbuizen en schommels als speeltuin voor de kinderen uit de buurt. Als het aan de gemeente ligt wordt dit deel al in 2020 gerealiseerd op het terrein van WNL Staal.

Evenementen

Later zal er ook verbouwd of gebouwd gaan worden in het gebied. Twee gebouwen blijven in ieder geval behouden: het EKP-gebouw en het stadion. "Ze worden getransformeerd en actief bij het gebied betrokken." Zo wil de gemeente het EKP-gebouw omtoveren tot evenementenlocatie voor de gemeente Roosendaal. "De waarde van EKP-gebouw zit vooral in de zeer zware constructie van het pand. Hierdoor is slopen kostbaar. Maar het voordeel: de zware kolommen en vloeren maken veelzijdig gebruik mogelijk. In combinatie met het voorliggende plein kan het een ideale evenementenlocatie zijn." De oostwand met het laad- en losplatform wordt gezien als het visitekaartje van Roosendaal als je met trein aankomt. Een bijzondere invulling zoals een skybar of (licht)kunst is volgens de gemeente dan ook goed voorstelbaar.

Stadion

Het stadion moet eveneens meer betrokken worden bij de omgeving. Komende vanaf de
Passerelle is dit beeldbepalende bouwwerk de eerste kennismaking met de campus. Er zijn verschillende scenario's mogelijk voor behoud of herontwikkeling, één van de mogelijkheden is bijvoorbeeld het openbreken van de zuidzijde. "Hierdoor is een visuele en wellicht zelfs fysieke, relatie mogelijk tussen de openbare ruimte en de omsloten binnenwereld van het stadion." Ten westen van het stadion moeten zo'n tweehonderd woningen komen voor studenten en starters. Een doelgroep die als het goed is ook in het gebied studeert of werkt.

Tiny Houses

Daarnaast wil de gemeente nog meer plannen ontwikkelen, waaronder de 'Suikerklont'. Drie gebouwen met zorgwoningen die door middel van luchtbruggen met elkaar verbonden zijn. Van bovenaf krijgt het pand de vorm van een suikerklontje. Bij het Innovitapark moeten tiny houses komen. En er moet een plek komen waar studenten van verschillende opleidingen zaken in de praktijk kunnen brengen. Een soort proeftuin. Bij de Passerelle wordt in het ideale scenario een groter en karakteristiek gebouw geplaatst voor bijvoorbeeld een hogeschool. "Een
gebouw met een open karakter en publieke functie is wenselijk."

Ontwikkelen

Daarnaast zijn er een aantal nieuwe ontwikkelplots: stukken gebied waar een nieuwe vorm, inrichting en programma gerealiseerd kan worden. Deze plots hoeven niet in één keer gevuld; vanwege het parkachtige karakter van het gebied kunnen ze geleidelijk worden ontplooid zonder dat er een onaf beeld ontstaat. Wethouder Toine Theunis ziet bij deze ontwikkeling vooral belang in samen optrekken: “We zetten er gezamenlijk de schouders onder in de overtuiging dat we met lef dit uitdagende project tot een groot succes gaan maken: een bijzondere plek waar iedere Roosendaler van gaat genieten.”

Stadsoeversspel

De plannen voor het Vlietpark zijn onder andere bedacht door inwoners van de gemeente Roosendaal in 2017 is het Stadsoeversspel bedacht om samen een visie te ontwikkelen voor dit deel van Stadsoeverd. Het creëren van veel groen, een urban sportspark en tiny houses zijn ideeën die destijds geopperd zijn.

Afbeelding