VVD houdt openbaar debat over energietransitie

ROOSENDAAL - Het klimaat en daarmee samenhangend onze energiepolitiek staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. Overal wordt uitgebreid gedebatteerd over toekomstige scenario’s, maar de toekomst is dichterbij dan we denken.

Daarom organiseert de VVD-bestuurscommissie Roosendaal een openbare themabijeenkomst over de energietransitie. Op dinsdag 29 oktober gaan politici, wetenschappers en alle in het thema geïnteresseerden met elkaar in gesprek over dit hoogst actuele thema.

Inleiders zijn Greetje Bos, wethouder (VVD) Breda en trekker van de Regionale Energie Strategie West-Brabant en prof David Smeulders, hoogleraar energy technology TU Eindhoven. Tijdens een erop volgend debat nemen ook wethouder Klaar Koenraad van Roosendaal (GroenLinks, o.m. duurzaamheid) en VVD-Statenlid en energiewoordvoerder Alex Panhuijzen zitting in een panel dat in debat gaat met de zaal.

De klimaatwet stelt ons voor grote opgaven op weg naar een CO2-vrij elektriciteitssysteem in 2050; een klimaatneutraal systeem. We moeten omschakelen naar groene energieproductie.
Volgens Planbureau Leefomgeving PBL is het een langdurig proces; een termijn van 40 jaar is voor transitie nog krap.

Zon en wind zijn belangrijke bronnen. Zonne-energie zou in 2050 zo’n 20 % van de energiebehoefte moeten dekken. De particuliere initiatieven worden door het Rijk gekoesterd vanwege het maatschappelijk bewustzijn.

Het debat wordt gevoerd aan de hand van een aantal stellingen, zoals: Waarom gaan we ons prachtige gasdistributiesysteem afbouwen? Is er voldoende aandacht voor de nadelen van wind- en zonneparken? Lopen we niet te hard van stapel vanwege de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen? Waarom wil Roosendaal zonneweides en Halderberge niet?

Het is een openbare bijeenkomst waarop iedere belangstellende van harte welkom is. In verband met de logistiek wel graag even een aanmeldingsbericht naar secretaris@roosendaal.vvd.nl.

29 oktober, 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Plaats: Sieben Recreatie, De Stok 4 te Roosendaal.[l]