Kerksluitingen, kerkenvisie Roosendaal

ROOSENDAAL - Kerksluitingen, kerkenvisie en de toekomst van monumentale kerkgebouwen in Roosendaal? Het parochiebestuur Sint Norbertusparochie (en Bisdom Breda) zijn op dit moment in een belangrijke fase t.a.v. cruciale beslissingen om het pastoraat in Roosendaal naar de toekomst toe te waarborgen. Citaat bisschop Den Bosch Gerard de Korte: “We kunnen als kerk net als u alleen bestaan als ons huishoudboekje zwarte cijfers heeft.”

De presentatie van het voorgenomen besluit kerkgebouwenplan (Moeder Gods 24-12-2018) toonde dat zelfs bij het openhouden van alléén de St. Josephkerk er een structureel fors begrotingstekort zou overblijven. Hetgeen voortgaande verdamping van middelen betekent en bij geen aanvullende inkomsten eenvoudigweg eindigheid van de parochiekerk zal inhouden.

Mede vanwege het feit dat het instandhouden van monumentale kerkgebouwen de draagkracht van de meeste parochiegemeenschappen te boven gaat en er zelfs vele kerksluitingen onvermijdelijk zijn, heeft de regering aan provincies en gemeenten opgedragen een kerkenvisie te ontwikkelen. Daar waar monumentale kerken ook een belang voor de samenleving hebben mag van de samenleving verwacht worden dat zij bereid is bij te dragen aan de instandhouding van het monumentale gebouw. En van parochie en bisdom: “Open staan voor steunstichtingen en meer denken in algemeen nut voor samenleving en multifunctionele benutting van het kerkgebouw.” Alleen dan kan het religieus erfgoed, een wezenlijk onderdeel van onze cultuur en identiteit, bewaard blijven. Deels in gebruik voor de parochiegemeenschap én in bredere zin voor de samenleving. [l]