Afbeelding
Foto:

Roosendaalse Lijst doet onderzoek naar Roosendaalse vrijwilligers

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Lijst wil weten tegen welke problemen vrijwilligers én verenigingen die werken met vrijwilligers in de gemeente Roosendaal aanlopen. "De gemeente Roosendaal kent tezamen met haar dorpen een groot aantal organisaties, die belangeloos heel veel werk verrichten om de Roosendaalse burger te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan sport-en cultuurverenigingen, instanties voor zorg en welzijn, bewonersplatforms en buurthuizen", stelt Peter Raijmaekers namens de Roosendaalse Lijst.

"Zij doen dit met een groot aantal vrijwilligers, die 'goud waard' zijn voor deze instanties; het is echter algemeen bekend dat vrijwilligers moeilijk te vinden en te behouden zijn. Ook worden vrijwilligers gemist die ook verantwoordelijkheid willen nemen om cruciale managementtaken voor hun rekening te willen nemen."

De gemeente Roosendaal faciliteert vrijwilligersondersteuning bijvoorbeeld door middel van de website www.roosendaalvoorelkaar.nl, waarbij aandacht geschonken wordt aan een vrijwilligersmakelaar en een vacaturebank. Organisaties en ook potentiële vrijwilligers kunnen hier gebruik van maken. Daarnaast bestaat er een jaarlijks te houden vrijwilligersfeest waar de gemeente Roosendaal haar vrijwilligers dankt voor hun getoonde inzet. "De vraag rijst of dit voldoende is? De Roosendaalse Lijst heeft het welzijn van verenigingen zoals hierboven genoemd omarmd en voelt zich geroepen om het thema 'vrijwilligersondersteuning'' nog nadrukkelijker en beter op de kaart te zetten voor Roosendaal."

Daarom wil de politieke partij een onderzoek uitvoeren om vast te stellen of er verbeterpunten zijn. "Hiervoor is een enquêteformulier gemaakt waarbij verenigingen die te maken hebben met vrijwilligers, kenbaar kunnen maken waarmee zij worstelen om vrijwilligers te krijgen en te behouden." Het formulier is verspreid maar eventueel alsnog op te vragen bij Peter Raijmaekers van de Roosendaalse Lijst. Hij is per mail bereikbaar: p.raijmaekers@roosendaal.nl of p.l.f.raijmaekers@minfin.nl.

"Vriendelijk verzoek aan alle verenigingen: laat uw mening niet verloren gaan en neem snel actie. De deadline verloopt op 1 november; maar er is beperkte uitloop mogelijk." [l]