Bezoekers gaan op een laagdrempelige wijze met het 'levende boek' in gesprek FOTO REMKO VERMUNT
Bezoekers gaan op een laagdrempelige wijze met het 'levende boek' in gesprek FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

'Loop gerust binnen om een levend boek te lezen'

ROOSENDAAL - Wie van mooie, ontroerende of spannende boeken houdt, moet deze zaterdag zeker een bezoekje brengen aan de Bibliotheek in Roosendaal. Voor de derde keer wordt hier een speciale Human Library opgezet. De naam zegt het al: mensen kunnen deze dag niet alleen papieren boeken lenen, maar ze kunnen ook een levend 'boek' voor een half uurtje lenen.

DOOR REMKO VERMUNT

"Normaal gaan mensen naar de bibliotheek voor een boek. Nu kunnen ze naar de bibliotheek voor een mens met een bijzonder verhaal", legt Karin Blook uit. Bij normale boeken kan je na het lezen van het boek nog wel eens met vragen zitten. "Maar die kan je nu meteen stellen aan het levende boek tegenover je."

Grenzeloos verliefd

Het klinkt misschien abstract, maar waar komt het op neer? Zaterdag 2 november kan je van 14.00 tot 17.00 uur binnenlopen bij de bibliotheek op de Markt in Roosendaal. Mensen krijgen dan een scherm te zien met verschillende titels. "Die titels staan symbool voor de onderwerpen waar de verhalen over gaan." Een voorbeeld is 'Grenzeloos verliefd' dat over een Poolse vrouw gaat die voor de liefde naar Nederland is verhuisd. Bezoekers kiezen een titel en worden vervolgens door de gastvrouw naar een tafeltje begeleid waar ze kennismaken met het levende boek. "Als bezoeker krijg je dertig minuten de tijd om het boek te 'lezen'. Hoe die tijd wordt ingevuld kan verschillen. Sommige levende boeken vertellen misschien eerst kort iets over zichzelf, maar anderen beginnen bijvoorbeeld eerst zelf met een vraag: waarom heb je dit onderwerp gekozen?", legt Blook uit.

Bijzondere ontmoetingen

Vervolgens mogen zowel het levende boek, als de bezoeker vragen stellen. "We hebben maar een paar spelregels. Je behandelt elkaar met respect, rare of moeilijke vragen mogen altijd gesteld worden, maar je mag er ook voor kiezen om die niet te beantwoorden én je mag een boek niet mee naar huis nemen", lacht Anissa Boukachni. De Human Library werd in 2017 en 2018 al met succes georganiseerd. "Vorig jaar was één van de levende boeken een lesbienne", vertelt Karin. "Zij ging in gesprek met een man met een islamitische achtergrond én zijn dochtertje." Het zorgde voor een bijzondere ontmoeting en dat is volgens Karin en Anissa ook echt de bedoeling. "We zeggen wel eens: ontmoet je vooroordeel. Je kan hier met iemand praten en kijken of dat vooroordeel ook klopt."

Deel twee

Komende editie zijn er ongeveer twintig 'levende boeken' waar de bezoekers uit kunnen kiezen. "Je moet het echt zien als een boekenkast en onze collectie is constant in beweging. Soms komen er wat titels bij, soms zijn titels even niet beschikbaar en soms verschijnt er een deel twee." Als voorbeeld noemt Anissa de Roosendaalse Marieke de Bra. Zij was aanwezig bij de eerste editie, maar keert nu weer terug naar Roosendaal voor de derde editie van Human Library. "Ik heb haar twee jaar geleden gelezen, maar in de tussentijd is er zoveel gebeurd dat ik haar nog een keer zou 'lezen'." Marieke de Bra stond onlangs in de spotlight vanwege de documentaire 'Mama' die ze maakt. Daarin gaat ze dieper in op haar verlatingsangst én waar die angst vandaan komt.

Spannend

Andere onderwerpen die tijdens deze editie van de Human Library voorbijkomen zijn bijvoorbeeld minimalisme, transgender zijn en verslaving. Maar, er komt ook een ex-psychiatrisch patiënt en iemand die haar biologische vader heeft gevonden. "Voor sommige levende boeken is het heel spannend." De bezoekers kunnen zaterdag gewoon binnen komen lopen en één of meerdere boeken lezen. "We hopen dat mensen na afloop niet alleen een ervaring rijker zijn, maar dat ze ook aan het denken worden gezet en dat vooroordelen bespreekbaar zijn gemaakt."

Nieuw deze editie is dat de Human Library wordt gecombineerd met een expositie. De Roosendaalse Lotte Boonstra exposeert haar kunstvoorstelling 'Human Sculptures'. Waar Lotte's werk zich vooral richt op het fysiek iets met je meedragen, richt de Human Library zich vooral op het feit dat mensen mentaal iets met zich meedragen, namelijk een verhaal.