Klokken Sint Jan. FOTO RIEKY MATHIJSSEN
Klokken Sint Jan. FOTO RIEKY MATHIJSSEN Rieky Mathijssen

Carillon St. Jan luidt de bevrijding in

ROOSENDAAL - In oktober zal de bevrijding van Roosendaal uit de 2e wereldoorlog na 75 jaar groots gevierd gaan worden. Rond de festiviteiten van 30 en 31 oktober zal het carillon haar klanken als een teken van bevrijding over de stad uitstrooien.

30 oktober speelt het carillon na 5 minuten klokken gebeier vanaf 14.30 uur, volgend op de officiële festiviteiten en 's avonds vanaf 19.00 uur voorafgaand aan de bevrijdingsbijeenkomst in Parottia. Op 31 oktober om 19.00 uur speelt het carillon als verwelkoming bij het bevrijdingsconcert. De beiaardbespelingen zijn onderdeel van de nationale bevrijdingsmarathon voor carillons die ten teken van de bevrijding op 75 plaatsen door het hele land wordt gehouden.

Carillon St. Jan

Het carillon in Roosendaal is een instrument wat tot stand gekomen is als een teken van naoorlogse wederopbouw en het iedere dag vieren van de vrijheid. Een klok (482 kg en toonhoogte a1) die in 1959 door Petit en Fritsen is vervaardigd, genaamd de Norbertusklok draagt niet voor niets als opchrift, “Nu de vijand is verslagen luid ik weer mijn levensdagen”. Deze klok dient als basisklok voor de beiaard. Hij vervangt een in 1715 door Willem Witlockx te Antwerpen gegoten klok die in 1943 werd gevorderd en niet terugkeerde. De Norbertusklok is de laagste klok van het carillon wat uiteindelijk in 1966 door Petit en Fritsen gegoten werd.

Daarnaast hangen er in de St Janstoren nog twee luidklokken die alle oorlogen overleefd hebben, namelijk een klok van 650 à 700 kg met toonhoogte g1 die in 1640 door Martin Marchal is gegoten en die de naam Salvator draagt en een klok met een gewicht van 400 à 430 kg en toonhoogte bes1 die in 1635 door Antoine Coubillot is gemaakt en die Johannes de Doper heet. Zij waren gevorderd en gemerkt als monument. Ze keerden na de oorlog weer terug in de toren.

Het carillon is te beluisteren rondom de toren en Tongerloplein en wordt bespeeld door stadsbeiaardier Toni Raats. Daarnaast is het carillon iedere maandagmiddag van 14.00-15.00 uur te beluisteren. De komende periode zal daarin de bevrijdingsmuziek daarin zeker niet ontbreken.[l]