Alleen winst voor A-team
Roosendaalsche Schaakgenoten

ROOSENDAAL - Alleen het A-team van de Roosendaalsche Schaakgenoten is erin geslaagd om tijdens de eerste ronde van de avondcompetitie de volle winst te pakken. De formatie van Marc Naalden won met 3,5-0,5 van D4 uit Oosterhout.

Na de winst van Marvin Jacobs op Wim Maanders en de remise van Arco Schumacher op Wouter Jans was het wachten wie het winnende bordpunt voor de Roosendaalsche Schaakgenoten binnen zou brengen. Uiteindelijk haalde teamcaptain Marc Naalden de buit binnen waardoor de partij van Ted van Eck tegen Carlo Bloem alleen nog van belang was voor de score qua bordpunten. Van Eck, die bij partijen van de avondcompetitie altijd worstelt met het speeltempo, nam de tijd en behaalde uiteindelijk een fraaie overwinning op de theoretisch sterkere Bloem. Het B-team begon zwaar gehandicapt aan het treffen met KiNG-C. Martijn Verbeek en Joey Wattimena ontbraken. Hun plaatsen werden ingenomen door Rob Verbeek en Ab Witkamp. Omdat Pieter de Nijs op het laatste moment ziek werd, konden alleen de plaatsen achter de borden twee, drie en vier worden ingenomen. KiNG-C had zonder te spelen het eerste bordpunt al binnen. Ron Höfer kreeg op het derde bord aanvankelijk betere vooruitzichten dan zijn tegenstander, maar toen de beslissing al was gevallen, ging hij toch onderuit. Op het vierde bord kreeg Rob Verbeek na een paardoffer een betere stelling dan zijn veel sterker geachte opponent Bram van de Vrande. De meeste dreiging ging van hem uit via een open e-lijn en een diagonale aanval met dame en loper, maar na een blunder (foute paardzet) ging hij mat in twee zetten. Het verlies van de zich toch kranig werende Ab Witkamp maakte het debacle voor de Schaakgenoten compleet.

Het C-team leek door overwinningen van Ben Cartens en Jacques Smits de winst binnen te gaan halen, maar dat er een tegenpunt aan zat te komen was duidelijk. Captain Hans Ravestein werd in een Morra-gambiet klemgezet. Hij verbruikte veel tijd en moest opgeven. Nico Kloosterboer leek de zege makkelijk binnen te gaan halen. Zijn partij deed denken aan zijn fraaiste prestaties in Brasschaat: langzaam overwicht opbouwen, strooien met dreigingen en deze keer niet teveel tijd verbruiken. In gewonnen stelling zocht hij echter te lang naar de mooiste matwending en toen bleek opnieuw dat de klok zijn grootste vijand is.

Districskampioenschap

Het Districskampioenschap Roosendaal (DKR) is ook van start gegaan met 42 schakers. De frisse wind die de nieuwe organisator Marc Naalden erin heeft gebracht, zorgde ervoor dat er dit jaar acht deelnemers meer zijn dan bij de vorige editie. Ivo Kok, de winnaar van de vorige uitvoering is niet van de partij. Vanwege zijn nieuwe werksituatie is hij niet meer in staat om op maandagavond in Roosendaal aanwezig te zijn. Alik Tikranian, die het toernooi al twee keer won, maar vorig jaar in de schaduw bleef van Ivo Kok, is wel van de partij. Hij geldt als de grootste favoriet. Terug in het deelnemersveld na een onderbreking van drie jaar is Cees IJzermans. Hij behoort tot de sterkste schakers van het deelnemersveld en mag gezien worden als de grootste concurrent van Alik Tikrianian. Beide favorieten deden tijdens de eerste ronde aan de verwachtingen. Alik Tikranian toonde zich een maatje te groot voor Christ de Veth en Cees IJzermans rekende af met Bas Robben.

Eerste ronde avondcompetitie

Klasse A1: RSG A-D4 A 2,5-0,5. Ted van Eck-Carlo Bloem 1-0, Arco Schumacher-Wouter Jans 0,5-0,5, Marc Naalden-Arie van Heeren 1-0, Marvin Jacobs-Wim Manders 1-0. Klasse B2: RSG B-KiNG C 0-4. Pieter de Nijs-Ger IJzermans 0-1, Ab Witkamp-Eric van Dongen 0-1, Ron Höfer-Frank Vennix 0-1, Rob Verbeek-Bram van de Vrande 0-1. Klasse A2: RSG C-De Baronie D 2-2. Jacques Smits-Karoly Kapitany 1-0, Nico Kloosterboer-Paul Boeren 0-1, Hans Ravestein-Zef Hendriks 0-1, Ben Cartens-Gertjan Portengen 1-0.[l]