Volle zaal bij de herdenkingsdienst. FOTO MANON BRABERS
Volle zaal bij de herdenkingsdienst. FOTO MANON BRABERS Manon Brabers

Herdenkingsdienst leert anders naar verlies kijken

ROOSENDAAL - In het voorbije jaar zijn 239 personen overleden die in hun laatste levensfase, samen met hun naasten, bijgestaan zijn door leden van het Team Hospice Thuis van TWB. Al zes jaar verzorgt men eind oktober een herdenkingsdienst waarbij alle nabestaanden van de in het voorafgaande jaar overledenen uitgenodigd worden.

"Niet alle nabestaanden gaan op de uitnodiging in, maar het wordt ieder jaar drukker", ervaart Lisette van de Lindeloof, die samen met Petra Hagenaars de dienst organiseerde. Met hun collega’s mochten ze op 24 oktober in de Binnentuin van TWB aan de Belder 250 gasten ontvangen. Ieder van hen had een taak. Via een lang lint van waxinelichtjes kwamen de gasten naar binnen, waar de koffie wachtte. Daarna begon de dienst, geleid door Nelleke Valentijn en met medewerking van het Team Hospice Thuis.

Thema
Het thema was dit keer: ‘Samen Stilstaan - verlies is niet loslaten maar anders vasthouden’. Er werd ingegaan op het beleven van- en de emoties bij ziekte, afscheid en overlijden van een geliefde. De herkenning in de volle en indrukwekkend stille zaal was voelbaar. Bij passende muziek verschenen de namen van de overledenen op schermen en kwamen herinneringen naar boven. Na afloop merkten bezoekers op dat het een prachtige avond was, waarop we leerden om anders naar het verlies te kijken en er beter mee om te gaan.
"Op zo’n avond voel je dat je niet alleen staat met je verdriet. Het is fijn om met mensen te kunnen praten, die weten wat er in je omgaat", zei een man tijdens de nazit. En een verzorgende: "We zijn professionals, maar als ons werk er bij een adres opzit komen er bij ons vaak tranen. Echter, we moeten dan weer verder naar het volgende adres".
De ontmoeting met elkaar deed zowel de nabestaanden als de verzorgden, die in het voorbije jaar samen een heftige tijd doormaakten, zichtbaar goed. Warme uitingen, bij binnenkomst en bij vertrek, toonden dat ze elkaar en wat ze samen doormaakten, nog niet vergeten waren. [l]