De Kring staat op zondag 24 november volledig in het teken van de Sinterklaasmusical
De Kring staat op zondag 24 november volledig in het teken van de Sinterklaasmusical Foto: Elles Jansen

Roosendaal maakt zich op voor intocht Sinterklaas

ROOSENDAAL - Zaterdag 16 november is het zo ver! Sinterklaas en zijn ruim driehonderd Zwarte Pieten komen op die dag weer aan in de haven van Roosendaal en daarmee krijgt de Sint de eer om als eerste de nieuwe Zwaaikom in gebruik te nemen. "We hebben honderd procent garantie gekregen dat de Zwaaikom klaar gaat zijn voor de intocht van Sinterklaas", vertelt Arjan den Ouden namens het Sinterklaascomité.

DOOR REMKO VERMUNT

Op zaterdag 16 november, vanaf 12.30 uur, barst het feest los op en rond de Kade in Roosendaal. "Onze twee presentatrices Wilma en Cindy staan vanaf 12.30 uur op het podium op de Kade om gezellig met de kinderen wat spelletjes te doen." Vanaf 13.00 uur komt Sinterklaas samen met zijn Pieten de haven binnengevaren. "De bezoekers kunnen flink wat spektakel verwachten op het water." Eenmaal aangekomen in Roosendaal wordt de goedheiligman welkom geheten door de nieuwe burgemeester: Han van Midden. "Na een kort welkomstpraatje, liedjes en dansjes op het podium op de Kade trekt de Sint rond 13.30 uur op zijn paard door de stad."

Route

Zoals Roosendaal gewend is, wordt de Sint gevolgd door tal van Zwarte Pieten. In één langgerekt lint trekt de stoet door de stad. De route is daarbij hetzelfde als voorgaande jaren. Zo loopt de Sint eerst een klein rondje door de Westrand om vervolgens via de Schuiven op de Markt te komen. Van daaruit gaat hij via de Raadhuisstraat naar de Nieuwe Markt en via de Dr. Brabersstraat komt hij weer terug op de Markt. Vervolgens gaat hij via de Bloemenmarkt en de Molenstraat naar de Burgemeester Prinsensingel en de Sint eindigt bij het Stadskantoor.

Zwarte Pieten

"Vorig jaar hadden we iets minder dan driehonderd Pieten en dit jaar zijn het er iets meer dan driehonderd." Er lopen weer pietenbands mee, er zijn snoeppieten, cadeaupieten en jumppieten. Gezamenlijk gaan zij zo'n 3,5 tot vierduizend kilo aan snoepgoed uitdelen aan de kinderen die langs de route staan. Nieuw dit jaar is de komst van de Glutenvrije Piet. Hij zal alleen glutenvrije pepernoten uitdelen aan kinderen met een glutenallergie. "Hoe dat precies in z'n werk gaat, maken we nog bekend op social media."

Winnen

Tijdens de intocht worden ook nog eens achtduizend cadeautjes uitgedeeld. "En tussen het snoepgoed zitten vijf boekjes verstopt. Die worden willekeurig aan de kinderen uitgedeeld", vertelt Den Ouden. Kinderen die zo'n boekje ontvangen, krijgen een VIP-arrangement bij de Sinterklaasmusical die één week later op de planning staat. "Op zondag 24 november wordt om 12.00, 14.00 en 16.00 uur in de grote zaal van De Kring de Sinterklaasmusical 'Sinterklaas en het verloren boek' gespeeld." Tekst en regie zijn hierbij in handen van Bram van Arendonk. De voorstellingen zijn ieder jaar uitverkocht en ook dit jaar is al een groot deel van de kaarten verkocht. "Op deze dag kunnen kinderen ook spelletjes spelen met Pieten in de kleine zaal. Dit is voor iedereen toegankelijk, dus ook voor mensen die niet naar de musical komen kijken."

Tolbergcentrum

Zowel op zondag 24 november als op zondag 1 december is het ook koopzondag in de binnenstad van Roosendaal. Wie op deze dagen gaat shoppen in de binnenstad, kan dan ook zomaar Pieten tegen het lijf lopen. Ook treden er verschillende Pietenbands op én er rijdt een Pietentrein door de binnenstad. Op zaterdag 30 november brengt Sinterklaas én zijn Pieten nog een bezoek aan Tolbergcentrum. "Dat doet de Sint al jaren en ook dit jaar worden er van 12.00 tot 16.00 uur weer allerlei spelletjes gespeeld met de kinderen." Om 15.00 uur brengt ook de Sint een bezoek aan het winkelcentrum. "We kunnen altijd rekenen op enorm veel animo. Dat zien we aan de hoeveelheid pietendiploma's die uitgereikt worden. Dat aantal blijft oplopen."

Kleurwedstrijd

Kinderen die tijdens de intocht een tekening aan de Sint willen geven, kunnen via de website een kleurplaat downloaden. "De winnaars van de kleurwedstrijd kunnen op zondag 1 december een huisbezoek van Sinterklaas verwachten."