Schaakles stap 5. Foto Richard de Witte
Schaakles stap 5. Foto Richard de Witte Richard de Witte

7e ronde schaakcompetitie jeugd De Pion

ROOSENDAAL - De tijd gaat snel, de dagen worden weer korter. Deze week is weer de 7e ronde gespeeld van de schaakcompetitie. Daarmee zijn we alweer over de helft van de najaarcompetitie. Nadat deze ronde is gespeeld zijn er nog slechts 6 rondes over, en dan is de winterkampioen bekend.

Zoals we vorige week beloofd hebben volgt er deze week nog informatie over stap 5. Deze stap is maar voor enkele jeugdige spelers weggelegd. De talenten die dit schaakniveau weten te bereiken moeten ook twee jaar over deze stap doen, want de lesstof is erg ingewikkeld. Dit jaar zijn er slechts twee jeugdleden die deze stap volgen, te weten Joshua Prevoo en Jesper Fidder. De lesstof gaat onder andere over de volgende onderwerpen: Materiaal en tijd, doorbraak, gebruik van pionnen, wedren, de opening en remise. Bij deze stap is het nodig om heel ver vooruit te denken, soms tot wel meer dan tien zetten diep! Nadat de stap 5 is voltooid bestaat er ook nog de mogelijkheid om de laatste stap te voltooien. Dat is stap 6, maar zoals vorige week al verteld, zijn er maar weinig leden binnen schaakvereniging De Pion die deze stap ooit voltooid hebben.

De leraar dit jaar van stap 5 is Erwin Kalle. Erwin is een zeer getalenteerde schaker, die dit jaar speciaal is gevraagd om Jesper en Joshua les te komen geven in deze stap. Om les te kunnen geven in stap 5 moet je zelf de stap ook gehaald hebben. Vervolgens moet je er zo geoefend in zijn dat je de stellingen ook voor de klas snel kunt oplossen en aanpassen. Erwin heeft samen met de meeste schaakdocenten de cursussen gevolgd om schaaktrainer te kunnen zijn.

Interne competitie

Na het lesuur is het tijd voor de interne competitie. In de diverse groepen (A t/m F) werd er weer hard gestreden voor de winst om zo te stijgen op de ranglijst, of om de verworven plaats vast te houden. Het einde van de competitie komt steeds dichterbij!

De uitslagen van de gespeelde wedstrijden van de interne competitie zijn terug te vinden op de website van de Pion. Op www.depion.nl/jeugd

Wilt u zelf of uw kind meer over het schaken te weten komen, dat kan. Kom dan op een vrijdagavond tussen 18:30 uur en 20:00 uur naar het Jan Tinbergen College, op de tweede verdieping. U bent van harte welkom![l]