Presentatie jaarboek en lezing over de bevrijding

NISPEN - Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen presenteert op donderdag 7 november haar 27e jaarboek met daarin veel aandacht voor 75 jaar bevrijding. Tevens lezing over de bevrijding van Zuid-Nederland en het leven in bevrijd gebied door Jan van Oudheusden

In een artikel van Inge Aerden wordt de Polar Bear Divisie, in het bijzonder de 56e Onafhankelijke Infanterie Brigade, gevolgd op haar weg van de stranden van Normandië tot Nispen. Daarnaast komen een aantal andere onderwerpen aan bod. Marius Broos schreef een artikel over de voormalige kledingfabriek Delana waar ook heel wat vrouwen uit Nispen hebben gewerkt. Huub Klaassen besteedt aandacht aan de geschiedenis van ‘een communiebank, een gilde en oude akte’, met onder andere de vraag of deze gestaan heeft bij het hoofdaltaar of fungeerde als afsluiting van een zijaltaar. Loes Gommeren-van Eekelen stelde de kroniek van Nispen 1918 samen en Corrie Verbraak-van Haperen verzorgde de kroniek van Nispen 2018. Ook het jaarverslag van de vereniging is opgenomen in het jaarboek.

Lezing
Aansluitend op de presentatie verzorgt dr. Jan van Oudheusden een lezing over de bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 en het leven in bevrijd gebied. In de eerste dagen van september 1944 had het er nog naar uitgezien dat een snelle en moeiteloze bevrijding van Nederland binnen handbereik lag. De geallieerde opmars van de weken daarvoor was als een mes door de boter gegaan. Maar juist toen het front tot de Belgisch-Nederlandse grens was opgeschoven, begon de machine te haperen. De bevrijding van Zuid-Nederland liep daardoor uit op een maandenlange, vaak bloedige en verwoestende strijd. Ieder had verwacht dat de bevrijding zou leiden tot een snelle terugkeer van de normale verhoudingen, maar het tegendeel bleek het geval. Bevrijd, maar nog geen vrede. De samenleving in het Zuiden was nog maandenlang ontwricht door verwoesting, tekorten en beperkingen. En van wederopbouw, economisch en maatschappelijk, kon alleen nog maar gedroomd worden. Zo beleefde het Zuiden een van de meest roerige en dramatische perioden uit zijn geschiedenis.

Jan van Oudheusden is een enthousiast en veelgevraagd spreker. Hij was vele jaren provinciaal historicus van Noord-Brabant en vanaf 2008 als onderzoeksmedewerker verbonden aan de leerstoel Cultuur in Brabant van de Universiteit van Tilburg. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over de geschiedenis en het erfgoed van ’s-Hertogenbosch en van Noord-Brabant.

Presentatie
De presentatie en aansluitende lezing vinden plaats Dorpshuis Nisipa, Bergsebaan 8 Nispen. De avond begint om 19.30 uur. Zowel leden als niet-leden zijn welkom en de toegang is gratis.

Het jaarboek omvat 140 pagina’s en is rijk voorzien van kleurenillustraties. Leden die het volledige bedrag aan contributie betalen, hebben recht op een gratis exemplaar. Dit kan op het eind van de avond mee naar huis worden genomen. De jaarboeken die niet zijn afgehaald, worden zo snel mogelijk na 7 november thuisbezorgd. Losse exemplaren zijn verkrijgbaar via het secretariaat (e-mail: info@heemkundenispen.nl of tel. 0165-365210). [l]