Mooie en bijzondere derde Human Library Roosendaal

ROOSENDAAL - Bijzondere gesprekken, interessante ontmoetingen en mooie verbindingen zijn weer tot stand gekomen tijdens deze 3e editie van Human Library Roosendaal. “Zo mooi om erbij te zijn en dit van dichtbij mee te maken” vertelt een gastvrouw.

Niet alleen volwassenen bezochten afgelopen zaterdag de Human Library. De allerkleinsten werden voorgelezen zodat papa of mama alle vragen konden stellen die ze wilden. Katootje kwam speciaal mee om zelf in gesprek te gaan. Zij is 12 jaar en zit in groep 8 van de basisschool. “Wat een mooie, ontroerende en wijze vragen stelde ze me. Ik was danig onder de indruk!” vertelde het ‘levende boek’ achteraf. De titel was ‘Gevonden: mijn biologische vader’.

Alle vragen mogen stellen die je wilt, je niet af hoeven te vragen of je iemand zal kwetsen of jezelf afvragen of je die ene vraag wel durft te stellen. Alle vragen zijn welkom zolang ze met respect gesteld worden. Deze keer zijn 43 gesprekken gevoerd, waren er 15 boeken en verliep de organisatie weer soepel. De insteek van de lezer is om vanuit eigen ervaring, ervaring bij familie of vrienden of gewoon uit nieuwsgierigheid en meer willen weten, het gesprek aan te gaan.

Jongeren editie

In het voorjaar is er een jongeren editie gehouden waarbij de Human Library aansloot bij een activiteit. Geweldig om te ervaren dat er dan ook hele andere vragen gesteld worden. Soms nog persoonlijker dan door volwassenen. Die keer waren er volwassenen ‘levend boeken’ om met de kinderen in gesprek te gaan. Na afgelopen zaterdag komt een meisje van 12 jaar bij de collectie. Zij heeft zich namelijk aangemeld met als onderwerp ‘Pech en mazzel: staar en stofwisselingsziekte’. Top wanneer je op zo’n jonge leeftijd al over je ervaringen wilt en kunt vertellen. Ze wil zowel voor kinderen als voor volwassenen haar verhaal vertellen, "Dat durf ik best", zei Katootje.

Levende boeken

‘Levende boeken’ zijn mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met vooroordelen, zoals mensen met een ‘afwijkende’ achtergrond of overtuiging. De Human Library legt een verbinding tussen mensen die vooroordelen hebben ervaren en mensen die verder willen kijken dan hun vooroordelen. Bestaande denkbeelden worden op deze manier bespreekbaar gemaakt, op een informele manier en met humor. Human Library biedt een veilige plek om ervaringen en denkwijzen te delen tussen mensen die elkaar anders waarschijnlijk niet hadden ontmoet.

Wil jij erbij zijn tijdens de volgende editie? Like de facebookpagina en je blijft op de hoogte.

Human Library Roosendaal wordt mede mogelijk gemaakt door bibliotheek VANnU, Project met Impact en gemeente Roosendaal.[l]