Afbeelding
Foto:

Isabel zamelt geld in voor kindjes in Oeganda

ROOSENDAAL - De zeventienjarige Isabel Heshof uit Roosendaal wil in anderhalf jaar tijd zoveel mogelijk geld inzamelen voor een basisschool in Oeganda. Samen met het opgehaalde geld wil ze uiteindelijk naar Oeganda afreizen om het geld te investeren in een stukje land naast de school waar een kippenren en een moestuin gebouwd kunnen worden.

DOOR REMKO VERMUNT

Isabel Heshof heeft afgelopen schooljaar haar havo-diploma gehaald op het Norbertus College. Als pakket koos ze destijds voor Natuur en Gezondheid met vakken als scheikunde, biologie, wiskunde en aardrijkskunde. "Het aller leukste vak vond ik aardrijkskunde, het weten hoe de wereld in elkaar zit." Isabel wil in de toekomst wel doorstuderen, maar ze wist eigenlijk nog niet wat ze wilde studeren. Daarom besloot ze om een tussenjaar te nemen, waarin ze meteen haar droom werkelijkheid wil maken: kindjes in ontwikkelingslanden helpen. "Ik ben nu zes/zeven dagen in de week aan het werken. Dat doe ik in de horeca en op basisschool Jeroen Bosch in Roosendaal."

Geld inzamelen

Maar, daarnaast probeert ze ook op allerlei andere manieren om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. Niet alleen is ze enorm actief op social media in de hoop dat mensen haar willen helpen, maar ze gaat ook zelf de straat op. Zo heeft ze onlangs op haar oude middelbare school in de pauzes chocoladerepen verkocht om geld op te halen én ze is bezig met een allerlei andere projecten. Haar moeder gaat daarnaast een speciale yogales geven waarbij een deel van de opbrengst gedoneerd wordt. "Mijn plan is om aankomend anderhalf jaar zoveel mogelijk geld in te zamelen. Zo wil ik ook andere scholen betrekken bij mijn plannen én ik wil bedrijven bezoeken in de hoop dat ze mij sponsoren", legt Isabel uit.

Goede doel

Dat doet ze allemaal voor het goede doel. Stichting Naminya kwam ze op het spoor dankzij iemand die zelf ook vrijwilligerswerk heeft gedaan. "In Oeganda is er een basisschool waar hele arme (wees)kindjes de kans krijgen op onderwijs. Naast de gewone vakken zoals rekenen, taal en aardrijkskunde leren ze ook hoe bijvoorbeeld te onderhandelen op een markt of hoe een kasboekje bij te houden." De school heet NAAN: Noah's Ark Academy Naminya. Het begon als een dagopvang voor kwetsbare (wees)kinderen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een basisschool. "In het begin waren er een paar kinderen maar in een korte tijd liepen er al 80 kinderen rond. Er was dus behoefte aan structuur en financiële hulp."

Voedsel

De Nederlandse Renate en Ravian besloten om in dat gat te springen en richtte daarom de stichting Naminya op. Zij proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen om de school te helpen. "Het gaat zeker de goede richting op maar ze komen zeker nog een heleboel dingen te kort. En daarom heb ik besloten stichting Naminya te helpen", vertelt Isabel. Toen ze in contact kwam met de stichting, werd haar duidelijk wat de kinderen te eten krijgen. "Als maaltijd krijgen de kinderen maismeel aangemaakt met water. Naast het feit dat het helemaal niet lekker is bevat het ook te weinig voedingstoffen. En goede voedingstoffen spelen natuurlijk ook een hele belangrijke rol bij de ontwikkeling van een kind."

Moestuin

Daarom wil Isabel met het ingezamelde geld graag een stukje land naast de school kopen waar een kippenren en een moestuin opgebouwd kunnen worden. "Alleen de zaadjes voor de moestuin en de kippen kosten ongeveer 500 euro, maar het stukje land naast de school kost 4000 euro. Dat is dus eigenlijk mijn streefbedrag." Naast het feit dat er iets tastbaars gecreëerd wordt, is het ook iets wat blijft bestaan. "Zo leren de kinderen ook hoe ze met dieren om moeten gaan en hoe ze land moeten bewerken."

Helpen

Wil je Isabel helpen haar droom te verwezenlijken én wil je meteen de kindjes in Oeganda helpen? Neem dan een kijkje op haar Facebookpagina: Isabel helpt stichting Naminya. Hier staan ook de gegevens om te doneren. "Het geld komt rechtstreeks op de rekening van de stichting terecht en dus niet op mijn eigen rekening", besluit Isabel. [l]