De Roosendaalse theatermaakster staat op 24 november op het podium in Parrotia
De Roosendaalse theatermaakster staat op 24 november op het podium in Parrotia Foto:

Ismène Elbers brengt ode aan Ella Fitzgerald

ROOSENDAAL - De Roosendaalse theatermaakster en zangeres Ismène Elbers staat op zondagmiddag 24 november op het Parrotia Podium met haar voorstelling Ella&Me. Tijdens de voorstelling brengt Ismène verschillende nummers ten gehore van de iconische zangers Ella Fitzgerald, maar ze neemt je ook mee op reis naar de jazzscene in onder andere Barcelona.

DOOR REMKO VERMUNT

Ismène Elbers is al jaren actief als theatermaakster en zangers. Wat veel mensen niet weten is dat de Roosendaalse een grote voorliefde heeft voor jazz. "Toen ik jonger was, was jazz niet echt gangbaar. Het was geen populaire muziekstroom. Dat is de laatste jaren wel aan het veranderen, maar toch hangt er een soort stigma over jazz. Alsof het alleen voor oude mensen is", vertelt Ismène. En daar moet volgens haar verandering in komen. Al een tijdje loopt ze dan ook rond met het idee om een ode te brengen aan jazz door een eerbetoon te brengen aan Ella Fitzgerald, maar door omstandigheden kwam het er niet van. "De liefde voor jazz is altijd blijven bestaan."

JAZZ750

Toen ze vorig jaar in contact kwam met JAZZ750 werd dat vuurtje opnieuw aangewakkerd. "Ik zag een oproep om je aan te melden voor de jamsessies. Ik had geen idee of dat iets voor mij zou zijn, want ik zag dat er grote namen meededen zoals Johan Clement en Marc van Rooij." Toch besloot Ismène om zich in te schrijven en met succes. Ze trad verschillende keren op tijdens de jamsessies van JAZZ750 en kwam ook in contact met Ton van der Geijn. "Hij zei dat jazz echt bij me past. Toen besloot ik om de stoute schoenen aan te trekken en die voorstelling echt te gaan maken. Ik heb m'n hart gevolgd."

Voorstelling

In de voorstelling Ella&Me gaat Ismène niet alleen liedjes vertolken van Ella Fitzgerald, maar ze neemt je ook mee op een soort van reis door de jazzscene. "Ik vertel ook mijn gedachtes rondom jazz, maar ik vertel ook over Barcelona. Dat is mijn lievelingsstad, maar ook daar zijn sporen van Ella Fitzgerald te vinden. Zo gaf ze ooit een legendarisch optreden in Barcelona." Voor de voorstelling heeft de zangers bewust gekozen voor het theaterzaaltje in Parrotia. "Het is een heel mooi en klein theatertje en ik wil bewust klein beginnen. Ik denk vaak heel groot, maar soms is het ook heel mooi om het klein te houden." Daarnaast is Ismène ook verliefd geworden op het theatertje. "Het wordt bijna niet gebruikt voor muziekvoorstellingen en ik wil dat nieuw leven inblazen." Tijdens de voorstelling wordt ze ondersteund door Marc van Rooij, Pieter Bast, Co Vergouwen en Tom Punt. "Het wordt een jazzconcert, waarbij mijn reis naar Ella en de liefde voor haar liedjes de rode draad spelen." Het concert wordt meteen opgenomen ten behoeve van een mini album zoals VERVE Records geregeld deed bij optredens van Ella Fitzgerald.

Liefde voor jazz

Wat jazz precies voor Ismène betekent? "Jazz staat voor mij voor romantiek. Het is muziek die in de loop van de jaren altijd is blijven bestaan en die nog steeds door grootheden uit de muziekwereld wordt gebruikt." Maar, daarnaast geeft jazz volgens de Roosendaalse ook vrijheid. "Als ik op dat podium sta, naast die geweldige muzikanten dan voel ik me vrij. Vrijer dan bij welke andere muzieksoort dan ook. Ik heb vroeger ook covers gezongen, maar dan moet je je altijd houden aan wat er staat. Bij jazz hoeft dat niet, daar mag je ook de grens opzoeken als je maar terugkomt bij de muziek. Jazz daagt mij uit om mij verder te ontwikkelen als zangeres."

Ella Fitzgerald

Dat Ismène dan ook gekozen heeft voor Ella Fitzgerald om háár nummers te vertolken is eigenlijk vanzelfsprekend. "Het is een hele iconische vrouw. Vroeger als klein meisje werden haar liedjes al voor mij gezongen door mijn oma. Ik ben daar echt mee opgegroeid. Ze kwam bij mij als kind met haar prachtige stem uit een oude vintage Philips radio en als puber draaide ik stiekem haar langspeelplaten. Mijn oma was gek op die muziek en ze heeft mij ook geïnspireerd."

Kijk voor meer informatie of kaartjes op www.ismene.biz. [l]