RSG start met nederlaag in zaterdagcompetitie

ROOSENDAAL - Het begon veelbelovend voor de Roosendaalsche Schaakgenoten in de confrontatie met Baronie 3. Ted van Eck, die goed in vorm is, hakte zijn tegenstander er binnen negentien zetjes vanaf. Frans Jonkers was degelijk begonnen, maar op zeker moment maakte hij een fout, verloor een stuk en de partij: 1-1. De overige partijen verliepen vooralsnog gunstig. Niemand stond verloren en op sommige borden hadden we winstkansen. Toch zou Baronie 3 uiteindelijk met 4½-3½ de winst opeisen.

André van de Laar en Marc Naalden besloten tot remise na geen winstkansen te hebben gehad. Frank Rockx miste de kans op een stukwinst en moest vervolgens berusten in remise. De schaakontmoeting was nog in balans (2½-2½) met grote winstkansen in het verschiet. Maar opeens ging het bergafwaarts. Nico Kloosterboer kwam terecht in een potremise stelling en zocht tevergeefs de aandacht van teamleider Arco Schumacher die het echter te druk had met z’n eigen partij en het niet opmerkte. Hij speelde door. Schumacher speelde zelf een vlekkeloze partij en stond op het punt om zijn tegenstander mat te zetten. Echter, hij verzuimde een laatste stuiptrekking van zijn tegenstander te pareren en ging plots zelf mat. Met een punt achterstand gaf de teamleider aan Hans Ravestein en Nico Kloosterboer de opdracht om tot het gaatje te gaan. Bij Kloosterboer zat er geen muziek meer in de stelling en het werd remise. Daarom had Hans Ravestein de opdracht zijn partij te winnen. Door zijn pogingen om een en ander te forceren kwam hij in een pionneneindspel terecht met een vrijpion minder. Meer dan een remise zat er dan ook niet meer in, maar hierdoor ging de winst wel naar Baronie 3. Voor de interne competitie werden zes partijen gespeeld. In vier gevallen ging de winst naar de sterkst geachte tegenstander met zwart. Arco Schumacher leverde met wit een fraaie prestatie door E rik van Elven te verslaan. Ted van Eck blijft voor Marc Naalden de ranglijst aanvoeren in het Keizersysteem.

Uitslagen zaterdagcompetitie

Baronie 3-RSG 4½-3½

Marc Ermes-Ted van Eck 0-1, Michiel Stafleu-Marc Naalden ½-½, Chiel von Meijenfeldt-Arco Schumacher 1-0, Kees de Leeuw-André van de Laar ½-½, Simon den Hengst-Nico Kloosterboer ½-½, Ron Graaumans-Frank Rockx ½-½, Jan Leendert Dogterom-Hans Ravestein ½-½, Nico Zaal-Frans Jonkers 1-0.

Uitslagen interne competitie

Hans Ravestein-Ted van Eck 0-1, Frank Rockx-Marc Naalden 0-1, Patrick Heijnen-Marvin Jacobs 0-1, Arco Schumacher-Erik van Elven 1-0, Nico Kloosterboer-André van de Laar 1-0, Rob Verbeek-Ron Höfer 0-1.

Stand: 1. Ted van Eck, 2. Marc Naalden, 3. Marvin Jacobs, 4. Hans Ravestein, 5. Patrick Heijnen, 6. Arco Schumacher, 7. Frank Rockx, 8. Jacques Smits, 9. Nico Kloosterboer, 10. Frank Suijkerbuijk. [l]