Hurks Genootschap presenteert lezing 'Glaskunst in Roosendaal e.o.'

ROOSENDAAL - Toen Caspar Dingjan in 2005 bij toeval in het bezit kwam van een glas-in-loodraam van het Atelier Geldermalsen, was zijn interesse gewekt voor deze Rotterdamse glaskunstenaars.

De historie van het bedrijf is het verhaal van een vrouw die zich in de eerste helft van de 20ste eeuw stevig staande wist te houden in de mannenwereld van kunst, architectuur en vormgeving. Zij leidde ruim veertig jaar het bedrijf, dat zowel kleine als hele grote opdrachten uitvoerde.

Het atelier maakte glas-in-loodramen en gebrandschilderde ramen, in de meeste gevallen naar eigen ontwerp. In de hoogtijdagen van de Amsterdamse School vertoonden de ontwerpen veel verwantschap met die stijl. Diverse ontwerpen uit die tijd zijn nog steeds te bewonderen in Nederlandse kerken. Het atelier voerde ook opdrachten uit voor kunstenaars die een eigen ontwerp aanleverden. Ook daarvan bestaan nog voorbeelden in openbare gebouwen.

Het was de tijd waarin architect Jacques Hurks in West-Brabant ook veel glas in lood toepaste. De creaties van Atelier Geldermalsen zijn over het hele land verspreid, maar Dingjan zal zich deze avond met name richten op de werken die in West-Brabant te zien zijn.

Van alle ramen die hij tot nu toe heeft kunnen achterhalen heeft Dingjan heeft een boek samengesteld, dat hij voor liefhebbers te koop aanbiedt.

De lezing ‘Glaskunst Roosendaal en omgeving’ wordt gehouden in Parrotia, Markt 54a te Roosendaal op woensdag 27 november om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en duurt, inclusief pauze, tot 21.30 uur. [l]