Titelkandidaat Cees IJzermans (voorgrond) moest in zijn partij tegen Henry Groenveld genoegen nemen met een remise. FOTO AD BRUINS
Titelkandidaat Cees IJzermans (voorgrond) moest in zijn partij tegen Henry Groenveld genoegen nemen met een remise. FOTO AD BRUINS Ad Bruins

Alleen winst voor B-team Roosendaalsche Schaakgenoten

ROOSENDAAL - Tijdens de tweede ronde van de avondcompetitie haalde alleen het B-team van de Roosendaalsche Schaakgenoten de volle winst binnen. De formatie van Joey Wattimena versloeg in Tilburg het F-team van Stukkenjagers met 1-3.

Door deze overwinning klimt RSG-B naar de derde plaats op de ranglijst. Het A-team van RSG verdeelde de buit met Stukkenjagers B. Ted Van Eck en Erik van Elven verloren op de eerste twee borden, maar Marc Naalden en Arco Schumacher zorgden ervoor dat er toch een 2-2 stand op het bord kwam. Na dit resultaat en winst in de eerste ronde op D4 voert RSG-A de ranglijst aan in de eerste klasse A1. De Roosendalers hebben evenveel punten als De Raadsheer-A, maar één bordpunt meer.

Gezien het ratingoverwicht mocht van RSG-B worden verwacht dat het treffen met Stukkenjagers-F gewonnen moest kunnen worden. Teamcaptain Joey Wattimena was op het derde bord snel klaar met tegenstander Jan Bergsma, maar op dat moment waren de drie andere partijen nog in evenwicht. Op het vierde bord kreeg Rob Verbeek in zijn partij tegen Wil Wouts een verloren stelling toen hij zijn dame moest ruilen tegen een loper om aan mat te ontsnappen. Toch besloot hij om door te schaken en dit bleek in eerste instantie geen verkeerde keuze. In zijn jacht op de juiste matzet blunderde Wouts en met een paardenvork op koning-dame moest Wouts zijn dame ook inleveren. Op het tweede bord kreeg Ron Höfer tegen zijn passief schakende tegenstander een overwicht en dit leverde snel het tweede bordpunt op. Een puntendeling was in ieder geval bereikt, maar op het eerste en vierde bord streden vader en zoon Verbeek nog om het winnende punt. Rob Verbeek redde het uiteindelijk na een lang eindspel niet, maar op het eerste bord gaf de koelbloedigheid en het strategisch inzicht van Martijn Verbeek toch de doorslag.

Bij het C-team verloren André van de Laar en Nico Kloosterboer al snel hun partij waardoor een puntedeling het maximaal haalbare werd. Uiteindelijk slaagde alleen Jacques Smits erin om een half puntje in de wacht te slepen. RSG-C zakt hierdoor naar de voorlaatste plaats in de klasse A2.

Verrassingen

De tweede ronde van het Districtskampioenschap schaken (DKR) zat vol verrassingen. Henry Groenveld behaalde het fraaiste resultaat door een remise af te dwingen van titelkandidaat Cees IJzermans. Maar ook Wesley Carmans en Quinten Laurens behaalden met hun remises tegen respectievelijk Oliver de Hert en Niek Oostvogels een goed resultaat. Met zijn toch wel verrassende overwinning op Arco Schumacher behaalde ook Berend Ruben en fraai resultaat. Joey Wattimena blijft zich de laatste tijd sterk ontwikkelen. Hij won van Jacques Smits die toch 300 ratingpunten meer heeft.

Uitslagen tweede ronde DKR

Erik Ruben-Alik Tikranian 0-1, Cees IJzermans-Henry Groenveld 0,5-0,5, Wesley Carmans-Oliver de Hert 0,5-0,5, Niek Oostvogels-Quinten Laurens 0,5-0,5, Erik v. Elven-Henk Alberts 1-0, Marvin Jacobs-Johan Goorden 0-1, Nico Kloosterboer-Bas v.d. Putte 0-1, Arco Schumacher-Berend Ruben 0-1, Jacques Smits-Joey Wattimena 0-1, Kees v. Hogeloon-Wesley Hopmans 0,5-0,5, Marc Naalden-Daniël Koopman 1-0, Ben Cartens-Bas Robben 1-0, Kees de Leeuw-Henk v. Houten 1-0, Hans Otten-Kees de Looff 0-1, Hussein Abdulhamid-Ron Höfer 1-0, Patrick Heijnen-Hans Ravestein 0-1, René Roks-John v. Helden 0,5-0,5.

Uitslagen Eerste klasse A1

Stukkenjagers-B-RSG-A 2-2: César Becx-Ted v. Eck 1-0, Ron de Veen-Erik v. Elven 1-0, Kienfong Lie-Kwie-Marc Naalden 0-1, Jan Otten-Arco Schumacher 0-1.

Tweede klasse B2

Stukkenjagers-F-RSG-B 1-3: Cees Zoontjens-Martijn Verbeek 0-1, Nico Dignum-Ron Höfer 0-1, Jan Bergsma-Joey Wattimena 0-1, Wil Wouts-Rob Verbeek 1-0.

Tweede klasse A2

Stukkenjagers-D-RSG-C 3,5-0,5: Thomas Tepe-André v.d. Laar 1-0, Thomas Kaufman-Nico Kloosterboer 1-0, Carlo Butalid-Jacques Smits 0,5-0,5, Elroy Kerstens-Ben Cartens 1-0. [l]