75 jaar bevrijding: een Duitse theoloog in verzet

ROOSENDAAL - Aan 75 jaar bevrijding Roosendaal geeft Spirit in Roosendaal komende tijd op bijzondere wijze aandacht. Het is namelijk ook 75 jaar geleden dat de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer op persoonlijk bevel van Hitler ter dood werd gebracht. Bonhoeffer was betrokken bij de mislukte aanslag op Hitler in 1944. Aan deze theoloog in verzet wijdt Spirit deze week, donderdag 28 november, een lezing door ds. Marjo den Bakker.

Den Bakker: “Bonhoeffer is een ínspirerend voorbeeld voor onze vrijheid nu, voor de tijd waarin wij nu leven en waarin groepen mensen toch weer worden onderdrukt, tot zondebok gemaakt. Hoe ver ga je in verzet, in maatschappelijke betrokkenheid? Bonhoeffers strijd ging niet van een leien dakje. Hij heeft daarvoor gevochten met zichzelf en met zijn geloof. Zijn leven, zijn werk in boeken en gedichten, het houd je, of je het wilt of niet, een spiegel voor: hoe ver zou ik gaan in mijn verzet tegen onvrijheid, hoe radicaal ben ik eigenlijk?”

Op donderdag 28 november vertelt ds. Marjo den Bakker wat haar zo raakt in Bonhoeffers werk en geeft ze een overzicht van zijn levensloop, werk en geschriften, afgewisseld met documentaire beelden en teksten van hemzelf.                                                                                                                                                        

Plaats: Mariastede, Theresiastraat 44, Roosendaal. Data: donderdag 28 november, tijd 19.30 uur. Kosten: vrije gift. [l]