Scholenproject RoGeP weer een groot succes

ROOSENDAAL - Het schoolvoorlichtingsproject van RoGeP (Roosendaals Gehandicapten Platform) is een groot succes. Zo ook afgelopen woensdag op basisschool de Lavoor te Roosendaal.

RoGeP gaat al voor het eenentwintigste jaar met dit project naar de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Er wordt gewerkt met een ganzenbordspel met vragen en doe-opdrachten, die allen te maken hebben met handicapbeleving. De leerlingen zijn altijd heel betrokken en enthousiast bezig met deze vragen. Alle leerlingen werken tegelijkertijd aan verschillende opdrachten. Zij krijgen daarvoor een lesboekje.
Evenals op andere scholen waren ook op de Lavoor het rolstoel rijden en het met krukken lopen favoriet. Maar ook je eigen naam prikken in braille en op de mat liggen met een speciale bril vonden de leerlingen erg leuk om te doen. Leerzaam waren ook het veters strikken met één hand en een jas aandoen terwijl je zogenaamd een verlamde arm hebt. Leuk is het om te zien dat alle leerlingen op alle scholen beginnen met de goede arm en dan kunnen ze niet meer verder. De kracht van het project is om ze de handicap te laten ervaren. Of ze over een handicap na te laten denken door de leerlingen vragen te laten beantwoorden. Bijvoorbeeld: Hoe kan een doof iemand de bel 'horen'. Ook leuk is: Kan bij jullie op school iemand in een rolstoel binnenkomen? Weet jij een manier om een blinde veilig te laten fietsen? Op alle scholen die RoGeP bezoekt met dit project zijn de leerlingen en de leerkrachten enthousiast. Men mag dan ook altijd weer terugkomen.

RoGeP hoopt dat d.m.v. het ganzenbordspel de kinderen eens verder nadenken over het leven met een beperking. Het spel wordt voor RoGeP begeleid door vrijwilligers.[l]