SP: Gaan we afval importeren voor Roosendaals warmtenet?

ROOSENDAAL - Adriënne Maas-Cleeren (SP) wil meer duidelijkheid over het warmtenet dat de gemeente wil uitrollen in de wijk Westrand. "Het lijkt een mooi idee om met de restwarmte van de nabijgelegen afvalverbrandingscentrale de wijk te verwarmen. Maar is dit wel alleen maar positief?", stelt Maas in een brief aan het college.

DOOR REMKO VERMUNT

In september van dit jaar werd duidelijk dat de gemeente een subsidie van 1,5 miljoen euro heeft aangevraagd voor het aanleggen van een hoofdleiding voor een warmtenet in de wijk Westrand. Woningcorporatie Alwel is samen met Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER) bezig met het ontwikkelen van plannen om de wijk Westrand aan te sluiten op dit warmtenet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde restwarmte van afvalverbrander Suez. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden om huizen te verwarmen, waardoor men geen gas meer nodig heeft. Op dit moment worden onder andere het ROC Kellebeek College, de Douanier, de woningen van de Nieuwe Wipweide en basisschool de Zonneboom al verwarmd met restwarmte.

Maar, volgens Adriënne Maas-Cleeren gaat dit straks voor problemen zorgen. "De overheid wil immers dat we minder afval produceren en meer moeten recyclen. Om de warmte uit afvalverbranders, zoals die ook in Roosendaal, dan te kunnen leveren moet er mogelijk zelfs afval geïmporteerd worden uit het buitenland. Is dus warmte uit afval op den duur wel zo'n duurzaam concept?" Daarnaast maakt het raadslid zich ook zorgen over de kosten voor inwoners. In andere gemeenten moesten inwoners met een smalle beurs zelfs een lening aangaan om over te stappen van het gas naar het warmtenet.

Daarom stelt ze verschillende vragen aan de verantwoordelijk wethouder. Hoe ziet het college deze vorm van strijdigheid in vuilverbranders als warmtebron, terwijl er zelfs wellicht afval van elders of zelfs geïmporteerd moet worden en hoe zit het met de aansluitkosten, wat betekent het voor de inwoners van Roosendaal financieel, wanneer zij gaan overstappen op het warmtenet? [l]