Boek over kabinetschef en dichter Frans de Clercq

ROOSENDAAL - Op vrijdag 13 december, aanvang 19.30 uur, wordt in de Roosendaalse bibliotheek VANnU ‘Een stad is meer dan steen’ gepresenteerd, het boek over Roosendaler Frans de Clercq en zijn gedichten. Oud-stadsdichter van Roosendaal Leo Lotterman stelde het boek samen. Hij maakte een keuze uit de gedichten en schreef een uitgebreide inleiding over Frans de Clercq en zijn poëzie. Lotterman kon voor het boek putten uit het uitgebreide persoonlijk literair archief van De Clercq.

Frans de Clercq (1920-2012), oud-kabinetschef van de gemeente Roosendaal, schreef en dichtte voor literaire bladen en diverse kranten. Hij publiceerde bijvoorbeeld jarenlang limericks in achtereenvolgens Brabants Nieuwsblad, BNDeStem en de Roosendaalse Bode. Ook gaf hij een dichtbundel uit: Een zwaluw in Brasschaat.

Een stad is meer dan steen is een selectie uit de gedichten die tijdens zijn leven zijn gepubliceerd en uit het nagelaten werk. Met deze uitgave staat zijn werk na jaren weer vol in het licht. Zo zijn in de St. Jan zijn veertien gedichten over de kruisweg sinds de kerksluiting nauwelijks nog te zien, In deze bundel schitteren ze weer, aldus samensteller Leo Lotterman.
In het literaire archief van De Clercq deed hij de ene ontdekking na de andere. Zo schreef De Clercq een lange ode aan Wouw en prijkt op een klok van het carillon bovenin de St. Jan een gedicht van hem. Er zijn meer gedichten van hem te vinden in de stad, onder meer op het beeld Johannes de Doper op de Nieuwe Markt. ”Eigenlijk was hij de eerste stadsdichter van Roosendaal,” aldus oud-stadsdichter Leo Lotterman.

Presentatie
De boekpresentatie op 13 december kent vier onderdelen. Een inleiding over Frans de Clercq door Leo Lotterman. Toine Theunis, wethouder cultuur van de gemeente Roosendaal, zal het eerste exemplaar presenteren. Gedichten van Frans de Clercq worden voorgedragen door Anouk, Bas en Yves de Clercq en Loes Walraven-Van Langerak. Tot slot wordt op deze avond in de hal van de bibliotheek een muurgedicht van Frans de Clercq onthuld. Het boek zal dan ook te koop te zijn. [l]