Nieuw tijdschrift van heemkundekring

ROOSENDAAL - Op woensdag 18 december verschijnt het 76e nummer van het Tijdschrift van heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale. De redactie is er weer in geslaagd zestig bladzijden artikelen te publiceren, waarin allerlei facetten van Roosendaal en zijn bewoners uit het verleden tot leven komen.

Zoals gewoonlijk start Marius Broos met Roosendaal van dag tot dag, waarin de eerste helft van 1919 aan de hand van krantenartikelen uit dat jaar wordt beschreven. Jetty Blijdenstein laat ons voor de achtste keer met haar rubriek Bij ôôns tuis in onvervalst Roosendaals dialect delen in haar herinneringen.

Medio jaren dertig was er Een financiële ramp in Roosendaal, de bank van Van Gilse ging failliet. Daarover vertelt Ben Maas, zowel de komst van de familie Van Gilse naar Roosendaal, hun doen en laten in de stad als de afwikkeling van het faillissement met de grote gevolgen voor heel West-Brabant staan beschreven. Daarnaast blikt deze auteur terug op Het leven van Jules de Jongh, de eerste directeur van de bank van Van Mierlo & Zoon NV (de opvolger van de bank van Van Gilse).

René Kools en Martijn de Jong behandelen in Wederopbouw in Roosendaal het belang van de deze periode (1940-1965) voor de stedenbouwkundige en architectonische ontwikkeling van onze stad.

De werkgroep genealogie beschrijft 150 jaar activiteit op Burgerhout in het artikel Van café Dekkers tot zaal Van Eekelen.

Marius Broos levert heel veel Beelden van vroeger, foto's uit zijn privé-collectie, bij gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de heemkundekring.

Korte artikeltjes van Jeannine Hermans over de Spaarkasvereniging 'Voorzorg' en van Carla de Haan over De evenwichtsbal van André completeren het geheel.

Tijdens een besloten bijeenkomst wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan de familie Van Eekelen. [l]