Tafelgesprek over vrijheid na oorlog Nederlands-Indië

ROOSENDAAL - Onlangs nog was er op de televisie een documentaire over de politionele acties van Nederland in Nederlands-Indiƫ, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het is een nationale geschiedenis die steeds meer aandacht en openheid krijgt. Dat geldt ook voor de verhalen over de Jappenkampen en de Japanse bezetting in WO II.

Wat deze oorlogen gemeen hebben is dat er in Nederland altijd over is gezwegen. Wat heeft dat betekent voor de Nederlanders die de oorlog daar meemaakten en erna terugkeerden naar Holland waar geen plek was voor hun verhalen? Wat merkten hun kinderen daarvan? Leeft die oorlog door in de nabestaanden, in de generaties erna?
Deze vragen staan centraal in het vierde tafelgesprek dat Spirit Roosendaal organiseert met het Erfgoedcentrum Tongerlohuys. Roosendalers vertellen over wat vrijheid anno 2020 voor hen betekent, met elke keer als insteek een actuele maatschappelijke kwestie. Aanstaande zaterdag 14 december gaat het over vrijheid na de oorlog in Nederlands-Indiƫ.

Gasten
Aan tafel zitten drie gasten. Albert Siegel, van Indo-Europese komaf en oud-Commando, kind van een vader die eenmaal in Nederland (17 jaar) alweer snel in dienst ging om mee te doen aan de politionele acties. Journalist en dichter Leo Lotterman, zoon van een Nederlandse moeder die het Jappenkamp overleefde. En ds. Marjo den Bakker, predikant van de PRG Roosendaal en dochter van een Nederlandse militair die meedeed aan de politionele acties.
Zaterdag 14 december, Tongerlohuys, Kerkstraat 1, aanvang 14.00 uur. [l]