Sportieve ontmoeting bij 'stamtafel' in Roosendaal

ROOSENDAAL - Een halfjaar geleden is het project stamtafel van start gegaan in de gemeente Roosendaal. Ouderen kunnen vrij binnenlopen en gezamenlijk activiteiten doen of een kopje koffie drinken. Binnen een half jaar weten al meerdere ouderen hun weg te vinden naar de stamtafel(s). Vivian Groen is volgens de ouderen van alle markten thuis. Zij is de betrokken bij de stamtafel als medewerker bij De Bloemschevaert. "Ik ben in het begin gaan inventariseren waar behoefte naar is onder ouderen. Aan de hand daarvan heb ik samen met de samenwerkende organisaties een programma gemaakt."

Aan de stamtafel zijn er veel mogelijkheden. Ouderen kunnen met elkaar kletsen, spelletjes doen en/of knutselen. Ook rustig de krant lezen behoort tot de mogelijkheden. Er worden verschillende workshops gegeven en iedereen wordt geholpen met zijn/haar vragen en problemen. Er is een cultureel programma opgestart vanuit CultuurCompaan waarbij de deelnemers kunnen kennismaken met allerlei workshops. Denk b.v aan schilderen, boetseren, vilt en papier bewerken, dansen, theater. Komend jaar is er ook de mogelijkheid om aan te sluiten bij het traject Tijd van je Leven. Deelnemers gaan rondom een thema verder de diepte in onder begeleiding van een kunstenaar voor de duur van 6 tot 12 weken.

Ook is er voor de ouderen een beweegprogramma. Vanuit Sportservice Noord-Brabant (SSNB) gaat Mandy Buijs met de deelnemers o.a. wandelen en jeu-de-boulen. Hierdoor blijven de ouderen ook fit en vitaal.

Addy komt inmiddels 5 maanden naar de Stamtafel. De eerste keer was ze doodsbang om te komen. "Voor mij was de drempel wel heel hoog om aan de tafel aan te sluiten. Maar ik ben geweldig opgevangen door Vivian, daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor want het is echt gezellig hier. "

Ineke kwam via de huisarts in aanraking met het project. "Ik moest van de huisarts onder de mensen komen. Ik zat diep in de mineur. Toen hoorde ik via een vriendin van mij dat het project stamtafel bezig was in De Bloemschevaert. Ik ben toen gaan kijken en voelde mij gelijk op mijn plek. Ik verloor mijn contacten maar die heb ik hier gelukkig weer gevonden. Deze tafel is een openbaring voor mij. De tafel geeft mij afleiding."

Alle deelnemers hebben plezier aan de stamtafel. Ze maken nieuwe vrienden die elkaar ook ´verplichten ´ om wekelijks te komen. Zo blijven de ouderen onder de mensen en zie je hun gezondheid verbeteren.

Een deelneemster van het eerste uur is Trijntje. Zij was één van de eerste gasten aan de tafel en zit er nu nog steeds dagelijks. "Na de dood van mijn man is het fijn dat ik hier wat afleiding kan krijgen. We zijn echt vriendinnen geworden met elkaar en doen zulke leuke dingen."

Ook hieruit blijkt dat het project haast alleen maar een positieve uitwerking heeft. Trijntje raakte na het verlies van haar man eenzaam maar wist een nieuw sociaal leven op te bouwen aan de stamtafel. [l]