De waterbus vaart in de maanden juni, juli, augustus en september. ARCHIEFFOTO
De waterbus vaart in de maanden juni, juli, augustus en september. ARCHIEFFOTO Foto:

Waterbus doet ook dit jaar Willemstad aan

WILLEMSTAD – De Waterbus doet ook dit jaar weer Willemstad aan. De gemeente Moerdijk trekt namelijk 50.000 euro uit voor de Expeditie Haringvliet. Daarmee kunnen reizigers over het water reizen naar Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis en natuureiland Tiengemeten.

DOOR MONIQUE JANSEN

De bus vaart in de maanden juni, juli, augustus en september. Vorig jaar nam het aantal passagiers fors toe. Er voeren in 2018 in totaal 13.028 mensen mee. Dat waren er bijna 2.800 meer dan een jaar eerder. Dat is een flinke vooruitgang, zeker omdat de Waterbus minder vaardagen telde dan in 2017. In Willemstad stapten vorig jaar 1.457 op de boot. Dat waren er dit jaar 1.900. Een forse stijging dus.

Bijdragen

De Haringvliet Expeditie wordt niet alleen door de gemeente Moerdijk financieel mogelijk gemaakt. Ook de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Hellevoetsluis en de provincie Zuid-Holland dragen bij.

'Aanduiding halte
Willemstad verbeteren'

In Willemstad wordt wel de aanduiding bij de halte van de waterbus verbeterd. Momenteel staat op het bord dat reizigers alleen meekunnen als ze vooraf een kaartje boeken. "Dat is niet het geval. Als de bus niet volzit, kan er ook op de boot een ticket worden gekocht", geeft wethouder Eef Schoneveld aan.

Toeristische attractie

Bijzonder is dat de bus ook het eiland Tiengemeten aandoet. Tiengemeten is een natuureiland en is alleen via het water bereikbaar. Het eiland is ongeveer vier kilometer lang en ligt tussen Goeree-Overflakkee en Zuid-Holland. Boten kunnen wel aanmeren in een kleine haven. De Waterbus is één van de waterverbindingen die het mogelijk maakt Tiengementen te bezoeken.

Wandelingen

Het is voor toeristen mogelijk verschillende wandelingen te maken op het eiland. Op Tiengemeten wonen onder meer bevers en trekvogels. Vroeger was het eiland in gebruik als landbouwgebied. Er wonen nog enkele mensen, zij worden niet opgevolgd. Op het eiland geldt een uitsterfbeleid.

Belevenis

De Waterbus vormt een toeristische attractie en maakt onderdeel uit van Aquabus BV. De bootreis over de Haringvliet is voor alle recreanten een leuke belevenis. Tegelijkertijd wordt de weg ontlast. Dat is nodig, omdat er steeds meer verkeer tussen Brabant, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard op gang komt.[l]